Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

1IT S ÍŤOVÝ DATOVÝ MODEL Ing. Jiří Šilhán. S ÍŤOVÝ DATOVÝ MODEL Je historicky nejstarším datovým modelem. Jeho základem jsou vzájemně propojené množiny.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "1IT S ÍŤOVÝ DATOVÝ MODEL Ing. Jiří Šilhán. S ÍŤOVÝ DATOVÝ MODEL Je historicky nejstarším datovým modelem. Jeho základem jsou vzájemně propojené množiny."— Transkript prezentace:

1 1IT S ÍŤOVÝ DATOVÝ MODEL Ing. Jiří Šilhán

2 S ÍŤOVÝ DATOVÝ MODEL Je historicky nejstarším datovým modelem. Jeho základem jsou vzájemně propojené množiny záznamů. Záznamy jednoho typu jsou obvykle uloženy v jednom souboru. Celá databáze je složena ze dvou hlavních množin - množina záznamů (obvykle rozložená do více souborů) a - množina spojek, přičemž spojka je zvláštní typ záznamu o dvou položkách obsahujících fyzické adresy záznamů, které spojují. Typ záznamu je souhrn datových položek, přičemž datová položka je nejmenší logickou jednotkou dat. Množina datových položek, jednoznačně určujíc výskyt záznamu, se nazývá klíč.

3 Pro modelování síťového databázového schématu se používají tzv. Bachmanovy diagramy datové struktury, které se skládají ze dvou druhů symbolů: a) obdélník reprezentuje záznamy jednoho typu v množině záznamů b) silné čáry se šipkou mezi obdélníky, představují spojky jako orientovanou vazbu mezi záznamy.

4 H IERARCHICKÝ DATOVÝ MODEL Je zvláštním případem síťového datového modelu, kdy je každý záznam odkázán pouze nejvýše jedním jiným záznamem. Pokud je toto pravidlo dodrženo, potom celá struktura databáze degeneruje na strom, což se projevuje v odlišné fyzické implementaci databáze.

5 V tomto modelu jsou data uspořádána podle tzv. hierarchických stromů (např. země, stát, hlavní město, město, …). Každý uzel tohoto stromu reprezentuje typ záznamu a každá hrana spojku mezi dvěma typy záznamů. V hierarchickém stromu existuje jeden speciální význačný typ záznamu, tzv. kořen. Ostatní typy záznamů se nazývají závislé typy záznamů a jsou ve struktuře hierarchického stromu na nižší úrovni. V hierarchické databázi lze přirozeným způsobem podle spojení mezi záznamy stanovit záznamy: -rodiče a -potomky.

6 Hierarchická cesta v databázi je posloupnost záznamů začínající v kořenu, v níž jsou vždy dva následující záznamy ve vztahu rodič a potomek.

7 Z HODNOCENÍ SÍŤOVÉHO DATOVÉHO MODELU Výhody rychlost zpracování - nejrychlejší typy DB vazba na program. jazyky -ucelené knihovny pro práci s nimi v jednotl. program. jazycích Nevýhody sekvenční přístup k datům - k datům lze přistupovat pouze takto –neoptimální obtížná změna struktury DB -rušení záznamů a změna struktury jsou programátorsky obtížné


Stáhnout ppt "1IT S ÍŤOVÝ DATOVÝ MODEL Ing. Jiří Šilhán. S ÍŤOVÝ DATOVÝ MODEL Je historicky nejstarším datovým modelem. Jeho základem jsou vzájemně propojené množiny."

Podobné prezentace


Reklamy Google