Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Vypracovali: Šiklová Sabina – úprava. Martinková Kristýna – informace.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Vypracovali: Šiklová Sabina – úprava. Martinková Kristýna – informace."— Transkript prezentace:

1 Vypracovali: Šiklová Sabina – úprava. Martinková Kristýna – informace.
Hvězdnicovité Vypracovali: Šiklová Sabina – úprava. Martinková Kristýna – informace.

2 Charakteristika Jsou jednou z nejpočetnějších čeledí rostlin
Obsahují přes rodů a více než druhů Patří sem jednoleté,dvouleté a vytrvalé byliny, tak i polokeře, keře a stromy Listy - střídavé nebo vstřícné, celokrajné nebo rozmanitě v úkrojky členěné, méně často složené. Květy jsou velmi drobné a uspořádané Tvoří buď celé úbory (pampeliška) nebo pouze paprsek – okrajové paprskující květy (kopretina) Kromě hvězdnice zde najdeme řadu dalších květin např. Slunečnici,sedmikrásku, jiřinu,..

3 ZÁSTUPCI Pampeliška Slunečnice Kopretina Sedmikráska Gerbera

4 ZÁSTUPCI - Pampeliška Pampeliška lékařská často uváděná pod názvem smetánka lékařská je běžná rostlina. Má nápadná žlutá květenství, tzv. Úbor, který se posléze mění v ochmýřené nažky. Pampeliška roste obecně na loukách, u cest a na trávnících, kvete zpravidla od dubna do června a někdy na podzim

5 ZÁSTUPCI - Slunečnice Slunečnice je rod vysokých bylin.
Celý rod obsahuje přibližně 55 až 67 druhů, dva z nich, slunečnice roční a slunečnice topinambur, se pěstují po celém světě. V Česku se můžeme běžně setkat s pěti druhy a s jedním křížencem.

6 ZÁSTUPCI - Kopretina Kopretina je rod přibližně 33-70 druhů rostlin.
Název kopretina patří mezi novotvary vytvořené v 19. st. Janem Svatoplukem Preslem. Vědecké jméno je odvozeno od slov ''leukos'' (bílý) a ''anthemon'' (květina).

7 ZÁSTUPCI - Sedmikráska
Sedmikráska je malý rod asi druhů dvouděložných rostlin. Je původní v Evropě a Středozemí. Nejznámějším druhem je sedmikráska chudobka, která se jako jediná vyskytuje i v ČR.

8 ZÁSTUPCI - Gerbera Gerbery pocházejí z Jižní Afriky, v Evropě se pěstují od konce 19. st. Nejdříve byla Gerbera jamesonii křížena s druhem Gerbera virdifolia, v součastnosti existuje velké množství kultivarů, které se liší svým vzrůstem, barvou nebo tvarem květů.

9 Zápis do sešitu. Jsou jednou z nejpočetnějších čeledí rostlin
Květy jsou drobné a uspořádané Hvězdnicovité rostliny mají květy v charakteristických úborech. Vespod úboruje zákrov. Plodem jsou nažky. využití: léčivé, potrava pro člověka, hospodářství ZÁSTUPCI: Pampeliška Slunečnice Kopretina Sedmikráska Gerbera

10 ZDROJE: Učebnice ab&q=sedmikr%C3%A1ska&oq=sedmikr%C3%A1ska&gs_l=hp.1.0.0l j1j4j1j c.1.8.psy&fp=1&cad=b&bav=on.2,or.r_cp.r_qf. ab&q=sedmikr%C3%A1ska&oq=sedmikr%C3%A1ska&gs_l=hp.1.0.0l j1j4j1j c.1.8.psy- ab.TFmbTN1uAjs&pbx=1&bav=on.2,or.r_qf.&bvm=bv ,d.Yms&fp=16c6864c80544d0e&biw =1280&bih=929


Stáhnout ppt "Vypracovali: Šiklová Sabina – úprava. Martinková Kristýna – informace."

Podobné prezentace


Reklamy Google