Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Ludmila Košvancová. Tento materiál byl vytvořen v rámci projektu Operačního programu.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Ludmila Košvancová. Tento materiál byl vytvořen v rámci projektu Operačního programu."— Transkript prezentace:

1 Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Ludmila Košvancová. Tento materiál byl vytvořen v rámci projektu Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Projekt MŠMT ČREU PENÍZE ŠKOLÁM Číslo projektuCZ.1.07/1.4.00/21.2146 Název projektu školyInovace ve vzdělávání na naší škole ZŠ Studánka Šablona III/2Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT SADA č. VIII Identifikátor: VY_32_INOVACE_SADA VIII_ČJS, DUM 6 Vzdělávací oblast: Člověk a jeho svět Vzdělávací obor: Člověk a jeho svět Název: Nejznámější okrasné rostliny Autor: Mgr. Ludmila Košvancová Stručná anotace: Rostliny plané, kulturní a okrasné, nejznámější okrasné rostliny. Metodické zhodnocení: Prezentace byla odpilotována 14. 10. 2011 ve třídě 4. C. Koresponduje s právě probíraným učivem a rozšiřuje ho. Lze ji zařadit jako opakování i při seznamování s novým učivem.

2 Třídění rostlin podle jejich významu V přírodě kolem nás, ale i na zahrádkách, v sadech nebo parcích se vyskytuje velké množství rozmanitých druhů rostlin. Rostlinám, které rostou ve volné přírodě, říkáme rostliny plané. Rostliny, které pěstujeme proto, aby nám přinášely výrazný užitek, označujeme jako rostliny kulturní. Některé rostliny pěstujeme pouze proto, že jsou krásné, zkrášlují a zdobí naše životní prostředí. Jsou to rostliny okrasné. Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Ludmila Košvancová.

3 Okrasné rostliny  Okrasná rostlina je rostlina pěstovaná pro svůj atraktivní vzhled (např. květy, listy, plody, habitus). Slouží jako dekorace. Okrasnými rostlinami obecně se zabývá zahradnictví. Okrasné rostliny mohou být byliny, nebo dřeviny, které mají i jiné technické využití. Okrasné rostliny jsou předmětem šlechtění a obchodu.rostlinakvětylistyplodyhabituszahradnictví  Okrasné rostliny mají velkou tradici - první zmínky pochází z egyptských hrobek, které se datují 1500 př. n. l (viz en: History of gardening).egyptskýchen: History of gardening  Mezi nejznámější okrasné rostliny patří růže, tulipán, narcis, třapatka, kopretina a další druhy.růže tulipánnarcistřapatkakopretina Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Ludmila Košvancová.

4 Růže  Růže (Rosa) je rod keřovitých rostlin s více než 100 druhy, které se vyskytují v přírodě, všechny z severní polokoule a především z mírného pásu. Jsou to většinou keře nebo popínavé rostliny, někdy též plazivé. Dosahují délky 2-5 metrů, zřídka však až 20 metrů.keřovitýchrostlinseverní polokoulemírného pásu keřepopínavé rostlinyplazivé Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Ludmila Košvancová.

5 Tulipán  Tulipány jsou vytrvalé cibulovité rostliny. Listy jsou jednoduché, střídavé, horní listy se postupně zmenšují oproti spodním, s listovými pochvami. Množí se cibulkami, které se oddělují od matečné rostliny (na podzim). Je známo přibližně 100 až 150 druhů tulipánů. Původní oblastí výskytu tulipánů je pravděpodobně Čína, konkrétně jižní svahy Pamíru. Odtud se květina rozšířila (pravděpodobně obchodními karavanami) do Turecka, severní Afriky, Anatolie, Íránu a Japonska na východě. Čeští zahradníci jsou pyšní, že na dvoře císaře Rudolfa II. v Královské zahradě u letohrádku královny Anny vysadil hradní zahradník první tulipány v Evropě.cibulovitéListy podzimČínaPamíruTureckaAfrikyAnatolieÍránuJaponska Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Ludmila Košvancová.

6 Narcis  Jedná se o vytrvalou pozemní bylinu, s cibulí. Je to rostlina jednodomá s oboupohlavnými květy.  Je známo 27-60 druhů (asi záleží na pojetí), které jsou rozšířeny v jižní Evropě, v Asii a v severní Africe.druhůEvropěAsiiAfrice  V ČR není původní žádný druh z rodu narcis (Narcissus). Narcis žlutý (Narcissus pseudonarcissus) a narcis bílý (Narcissus poëticus) jsou hojně pěstované jarní rostliny, které často zplaňují i do volné přírody.ČRrodu Narcis žlutýnarcis bílý Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Ludmila Košvancová.

7 Třapatka  Třapatka (Rudbeckia) pochází ze Severní Ameriky odkud některé její druhy rozšířili zahradníci pro zjevné přednosti, krásné květy a nenáročnost při pěstování, téměř do celého světa. Bohužel, mnohde zplaněla a místně se počíná šířit na úkor domácí květeny. V České republice jsou to např. třapatka srstnatá (Rudbeckia hirta) a třapatka dřípatá (Rudbeckia laciniata).Severní AmerikydruhyzahradnícikvětenyČeské republicetřapatka srstnatátřapatka dřípatá Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Ludmila Košvancová.

8 Kopretina Kopretina (Leucanthemum Mill., 1754) je rod přibližně 33-70 druhů rostlin z čeledi hvězdnicovitých (Asteraceae). Název kopretina patří mezi novotvary vytvořené v 19. století Janem Svatoplukem Preslem. Latinské jméno je odvozeno od slov „leukos“ (bílý) a „anthemon“ (květina).hvězdnicovitýchJanem Svatoplukem Preslem Kopretiny je možno nalézt v Evropě, Severní Africe a částech Asie. Řada druhů byla zanesena i do Ameriky, Austrálie a na Nový Zéland.Ameriky AustrálieNový Zéland V Česku přirozeně rostou tři druhy, které jsou blízce příbuzné a na první pohled značně podobné. Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Ludmila Košvancová.

9 Zdroj obrázků : [cit. 2011-10-04]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: http://cs.wikipedia. org/wiki/Okrasn%C3%A9_rostliny http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:06.2010a_white_Rosa_wp1.jpg http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Tulipany.jpg http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Bild_003_tulpe_wp.jpg http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Narcissus_pseudonarcissus0.jpg http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/8/87/Rudbeckia_fulgida_var._sulliva ntii_%27Goldsteinii%27_-_blossom_top_%28aka%29.jpg http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Yellowflower4.jpg http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Garten005.jpg http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Chrysanthemum_leucanthemum.jpg Text : http://www.wikipedia.cz/ Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Ludmila Košvancová.


Stáhnout ppt "Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Ludmila Košvancová. Tento materiál byl vytvořen v rámci projektu Operačního programu."

Podobné prezentace


Reklamy Google