Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Dřišťálovité-Berberidaceae

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Dřišťálovité-Berberidaceae"— Transkript prezentace:

1 Dřišťálovité-Berberidaceae

2 Obecná charakteristika
Tato čeleď zahrnuje 12 rodů s přibližně 670 druhy, které rostou nejvíce v mírném a subtropickém pásu severní polokoule. Keře, polokeře nebo vytrvalé byliny. Listy-jednoduché i složené, střídavé, bez palistů Květy-oboupohlavné, pravidelné, 3-4 četné, jednotlivé nebo v hroznech. Čnělka krátká nebo chybí, semeník svrchní počet vajíček různý (i jedno). Tyčinek je 2x tolik nebo stejně jako okvětních lístků. Plod-bobule nebo tobolka, vzácně i oříšek.

3 Dřišťál obecný Keř 1 – 3 m vysoký, větve vzpřímené, na koncích mírně ohnuté. Kůra je hladká, podélně rýhovaná, žlutohnědá až šedá. Listy jsou střídavé, vyrůstají z úžlabí žlutavých trnů. Čepel je podlouhle vejčitá, osténkavě zubatá na rubu s výraznou žilnatinou. Květy jsou oboupohlavné, vyrůstají v převislých hroznech, jsou kulovité, žluté, 6ti četné se svrchním semeníkem. Plod je podlouhle vejčitá červená bobule, 8-13 mm dlouhá. Ve středověku byl používán jako léčivá rostlina.

4 Dřišťál Thunbergův Okrasný opadavý keř, původně z východní Asie. Velmi hustě se větví a dorůstá výšky až 1,5 m. Listy jsou jednoduché, vejčité. Čepel je celokrajná. Listy rostou ve svazečcích po 2-6, v úžlabí trnů. Listy na podzim dostávají červený až fialový odstín. Květy jsou bleděžluté (či mírně do červena), mají 5-8 mm v průměru, rostou ve svazečcích po 2-5. Doba kvetení je od jara do časného léta (květen, červen). Plod je červená, elipsoidní, až 1 cm dlouhá bobule, obsahující 1 semeno. Bobule dozrávají v pozdním létě. Existuje mnoho kultivarů, které se navzájem liší zejména barvou listů (žluté až fialové).

5 Použitá literatura Barevný atlas rostlin (D. Ramduška, L Šomšák, I. Háberová) Děkuji za pozornost ;-) Zpracoval: Martin Švec


Stáhnout ppt "Dřišťálovité-Berberidaceae"

Podobné prezentace


Reklamy Google