Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Čeleď: Bukovité (Fagaceae)

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Čeleď: Bukovité (Fagaceae)"— Transkript prezentace:

1 Čeleď: Bukovité (Fagaceae)
Mezi bukovité patří převážně opadavé větrosnubné dřeviny s jednoduchými listy a jednopohlavnými květy, které bývají uspořádány ve vrcholičnatých květenstvích. Plodem je jednosemenná nažka, zčásti či zcela uzavřená v číšce (= miskovitě rozšířené květní lůžko). Zástupci: - Buk lesní, měděný - Buk lesní - Dub červený - Dub letní, křemelák - Dub šípák - Dub zimní, drnák - Kaštanovník jedlý

2 Dub červený (Quercus rubra)
Popis: Opadavý, poměrně rychle rostoucí, až 50 m vysoký strom s kmenem o průměru až 1 m. Listy řapíkaté,střídavé, na podzim červeně zbarven. Samčí květy v až 13 cm dlouhých žlutozelených jehnědách, samičí malé a nenápadné, vyrůstají jednotlivě nebo po dvou. Plody (žaludy) vyrůstají po 1 až 2 na krátkých stopkách, jsou až 3 cm dlouhé.

3 Dub letní (Quercus robur)
Popis: Opadavý, velmi pomalu rostoucí, až 40 m vysoký strom. Listy nahloučeny na koncích větví, krátce řapíkaté, nepravidelně laločnaté, na vrcholu zaokrouhlené. Květy jednodomé, samčí v ochablých, vysutých, žlutozelených, asi 5 cm dlouhých jehnědách, samičí drobné, s červenými bliznami. Duby se údajně mohou dožít věku až 1500 let.

4 Kaštanovník jedlý (Castanea sativa)
Opadavý, až 30 m vysoký strom s kmenem až 2 m v průměru. Listy střídavé, řapíkaté, eliptické, pilovité, zuby osténkaté. Květy jednodomé. Plodem jsou nažky zvané kaštany, které jsou po 1 až 3 uzavřeny v pichlavé číšce. Dožívá se zhruba 500 let, ale za příhodných podmínek se může ve vzácných případech dožít věku i přes let.

5 Dub zimní- drnák (Quercus petraea)
Dub zimní dosahuje výšky 20 až 40 metrů a má vejčitou, štíhlou korunu, která je méně rozvětvená než koruna dubu letního. Žaludy jsou přisedlé k větvím. Je to důležitý strom nižších horských poloh a pahorkatin. Běžně se pěstuje především na kyselejších písčitých půdách.

6 Buk lesní (Fagus sylvatica)
Buk lesní (Fagus sylvatica) je statný opadavý listnatý strom se štíhlým kmenem a pravidelnou vejčitou korunou, který může dorůstat výšky i přes 45 metrů. Buk lesní roste téměř v celé Evropě mírných zeměpisných šířek, ve vyšších polohách je rozšířen i v jižní Evropě. V jihovýchodní Evropě na něj navazuje buk východní (Fagus orientalis).

7 ?????

8 Dub zimní

9 ?????

10 Dub červený

11 ?????

12 Dub letní

13 ?????

14 Buk lesní

15 Použitá literatura: Biologie rostlin pro Gymnázia (L. Kincl, M
Použitá literatura: Biologie rostlin pro Gymnázia (L.Kincl, M.Kincl, J.Karlová) Použité internetové stránky: - - - - Autor prezentace:Michalcová Ria


Stáhnout ppt "Čeleď: Bukovité (Fagaceae)"

Podobné prezentace


Reklamy Google