Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

CD mechanika Simona Kužmová 7.A.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "CD mechanika Simona Kužmová 7.A."— Transkript prezentace:

1 CD mechanika Simona Kužmová 7.A

2 Optické mechaniky Optické mechaniky používají k záznamu a ke čtení z média laserový paprsek. CD DVD HD DVD I zde se pohnul vývoj kupředu a vedle klasické CD mechaniky se dnes setkáváme s DVD mechanikami a v poslední době a brzké budoucnosti i s HD DVD a Blue Ray mechnikami. ATA a SCSI rozhraní. U externích mechanik se setkáváme s USB nebo firewire konektorem. SCSI (Small Computer System Interface) je standardní rozhraní a sada příkazů pro výměnu dat mezi externími nebo interními počítačovými zařízeními a počítačovou sběrnicí. SCSI se vyslovuje „skazi “. Obrázek:SCSI řadič Adaptec AHA 2945AU K připojení optické mechaniky se využívá v současné době nejčastěji -USB -Firewir konektor - Blue-ray disk

3 CD mechanika Je nejstarší a stále nejrozšířenější.
Rychlost čtení dat je dána přibližně násobky základní rychlosti 150kB/s. Setkáváme se s médii, které jsou plněna daty lisováním při výrobě (využívá se pro velké množství stejných CD) nebo vypalováním na CDR médium. Mechanika, která umí vypalovat CDR média, se značí CDRW. (např. rychlost 52x = 52x150kb/s = 7800kb/s). Nepleťte si s CDRW médiem. Médium CDRW je možno naformátovat a je na něj možné zapisovat několikrát.

4 Blue-ray disk Poslední dobou se oblevují přehrávače které umí přehrávat blue-ray disky Je vytvořen jako 3.generace optických disků Pro zápis se používá modrý paprsek DVD může nabídnout až 8,5 GB, když je oboustranné. Blue-ray nabízí 25 GB u jednovrstvého disku. 1. bod-ale také pro záznam na speciální disky CD-RW. CD-RW disky dovolují na rozdíl od CD-R disků, aby záznam byl přemazán a proveden znovu. Oboustranný disk umí číst z obou stran. Jednostranný jen z jedné strany.

5 CD médium Kdybyste ale chtěli zálohovat celý 80GB disk, potřebovali byste až 100 CD Pro velké objemy dat je výhodnější DVD (80GB dat dostanete na 17 klasických DVD). Na některá média je možné zapsat až 800MB dat

6 Proces zaznamenávání dat na disk
Proces zaznamenávání dat na disk je velmi náročný na kontinuální přísun dat ze zařízení V případě, že CD-R mechanika nedostane požadovaná data v čas dojde k přerušení- zničení celého média Proto většinou bývá mechanika připojena na SCSI rozhraní a doporučuje se, aby i pevný disk, ze kterého se provádí záznam na CD-R Při vypalování nepouštíme žádný jiný program, aby nedošlo ke zničení dat Při použití rychlosti záznamu záznam trvá asi 75 minut Proces zaznamenávání dat na CD-R disk je velmi náročný na kontinuální přísun dat ze zařízení, z něhož záznam (většinou pevný disk) do mechaniky CD-R provádíme. V případě, že CD-R mechanika nedostane požadovaná data včas, dojde k přerušení záznamu na CD-R a tím ke zničení celého média. Proto ve většině případů bývá mechanika CD-R připojována pomocí SCSI rozhraní a doporučuje e, aby i pevný disk, ze kterého se provádí záznam na CD-R, byl připojen na SCSI, které dovoluje vyšší a plynulejší přenos dat. Rovněž se doporučuje, aby po dobu, kdy je prováděn záznam, nebyl na počítači spuštěn žádný jiný program, který by mohl vyvolat jeho zátěž a tím i přerušení přísunu dat do CD-R mechaniky. Rychlost záznamu na CD-R je závislá na mnoha faktorech (rychlost počítače, rychlost pevného disku, ze kterého se záznam provádí, kapacita operační paměti apod.). V současnosti se pohybuje od single speed po quadruple speed (nejčastěji asi double speed). Při použití rychlosti záznamu single speed trvá záznam plného CD-R média zhruba 75 min.

7 Doufám, že se vám prezentace líbila


Stáhnout ppt "CD mechanika Simona Kužmová 7.A."

Podobné prezentace


Reklamy Google