Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

VY_32_INOVACE_GR_789 CD- OBAL. Zadání: vytvořte obal na CD použijte 5 fotografií (každou v samostatné vrstvě) vložené obrázky upravte pomocí nástrojů.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "VY_32_INOVACE_GR_789 CD- OBAL. Zadání: vytvořte obal na CD použijte 5 fotografií (každou v samostatné vrstvě) vložené obrázky upravte pomocí nástrojů."— Transkript prezentace:

1 VY_32_INOVACE_GR_789 CD- OBAL

2 Zadání: vytvořte obal na CD použijte 5 fotografií (každou v samostatné vrstvě) vložené obrázky upravte pomocí nástrojů transformace - Rozmístit, Škálování vložte text ; vrstvu pozadí upravte pomocí nástroje Mísení s barevným přechodem Ukázka:

3 Postup: 1. Soubor  Nový  Šablona  CD cover

4 2. Soubor  Otevřít jako vrstvy - tímto způsobem vybereme první obrázek z připravených fotografií a vložíme ho do nového souboru

5 3. Obrázek zarovnáme - použijeme nástroj Zarovnání Zarovnání  klepneme na obrázek  šipkami zadáme, kam chceme zarovnat (např. do pravého horního rohu):

6 4. Dále použijeme nástroj Škálování, kterým upravíme velikost obrázku Klepneme do obrázku  objeví se středové kolečko a pomocné úchyty, kterými měníme velikost a tvar dle potřeby. Pro zachování poměru stran (šířka / výška) klepneme na řetěz. Potvrdíme klepnutím na tlačítko Škálovat.

7 Po provedení Škálování je první obrázek zmenšený a umístěný v rohu:

8 5. Dále postupně umístíme a upravíme další obrázky - stejným způsobem:

9 6. Doplníme text: Aktivujeme nástroj Text Klepneme myší do příslušného místa Zapíšeme text, upravíme velikost písma Zavřeme okno textového editoru

10 7. Klávesovou zkratkou Ctrl+L zobrazíme dialog vrstev a přepneme na vrstvu pozadí Vypneme viditelnost ostatních vrstev Vrstvu Pozadí - upravíme pomocí nástroje Mísení (vyplňování barevným přechodem) Pro úpravu pomocí Mísení můžeme využít pomocnou mřížku:

11 8. Zobrazení  Zobrazovat mřížku Obrázek  Nastavit mřížku Rozestup : 20 mm

12 9. Mísení  Změnit barvu popředí: Do okna „Notace HTML“ zapíšeme kód barvy b288d1

13 10. Vybarvíme pomocí nástroje Mísení jeden čtverec mřížky a následně ho překopírujeme na celou mřížku.

14 11. Zkopírováno na celou mřížku:

15 12. Opět zapneme viditelnost všech vrstev Hotovo !

16 PRACOVNÍ LIST - úkol 1.Podle uvedeného postupu vyvořte CD obal s použitím pěti přiložených obrázků. Hotový soubor pošlete mailem na adresu semrad@sostp.cz.

17 Literatura: VYBÍRAL Josef: GIMP uživatelská příručka, Computer Press, Brno, 2004 MODR Vlastimil: 333 tipů a triků pro GIMP, Computer Press, a. s., Brno, 2010 Fotografie: vlastní


Stáhnout ppt "VY_32_INOVACE_GR_789 CD- OBAL. Zadání: vytvořte obal na CD použijte 5 fotografií (každou v samostatné vrstvě) vložené obrázky upravte pomocí nástrojů."

Podobné prezentace


Reklamy Google