Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Grafický editor GIMP (5) použití režimu vrstev Součet „Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz, ISSN: 1802-4785, financovaného z ESF a státního rozpočtu.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Grafický editor GIMP (5) použití režimu vrstev Součet „Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz, ISSN: 1802-4785, financovaného z ESF a státního rozpočtu."— Transkript prezentace:

1 Grafický editor GIMP (5) použití režimu vrstev Součet „Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz, ISSN: 1802-4785, financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.“ Mgr. Jaroslav Zavadil, Gymnázium Šternberk

2 • Úkolem je upravit fotografii jejíž část je podexponovaná (část v podloubí). K tomu může posloužit úprava pomocí vrstev, jejich režimů a masek. Mgr. Jaroslav Zavadil, Gymnázium Šternberk „Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz, ISSN: 1802-4785, financovaného z ESF a státího rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.“

3 1. krok „Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz, ISSN: 1802-4785, financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.“ Mgr. Jaroslav Zavadil, Gymnázium Šternberk • Otevřeme fotografii (najdete ji ke stažení ZDE), duplikujeme vrstvu Pozadí. • Duplikované vrstvě nastavíme režim překrývání na hodnotu Součet. Dojde k výraznému projasnění obrázku. (Na ilustračním obrázku je pro srovnání vyznačen původní vzhled trojúhelníkovým výřezem)

4 2. krok „Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz, ISSN: 1802-4785, financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.“ Mgr. Jaroslav Zavadil, Gymnázium Šternberk • dosáhli jsem sice projasnění ale za cenu přesvícení jiných částí fotografie. • Nyní proto maskou vrstvy odfiltrujeme přesvícené části tak, že je zprůhledníme a místo nich bude vidět spodní vrstva, tedy původní fotografie. • Takto vytvořená maska již částečně filtruje "přeexponované" oblasti protože původně světlé oblasti ve vrstvě s duplikátem se po inverzi masky stanou průhlednými.

5 3. krok „Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz, ISSN: 1802-4785, financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.“ Mgr. Jaroslav Zavadil, Gymnázium Šternberk • Aby byly přechody mezi jednotlivými vrstvami výraznější je zapotřebí šedou masku převést na černobílou - nástroj Barvy... Práh nebo nástroj Úrovně který umožňuje lepší kontrolu nad výsledkem a výsledku v masce zůstanou vyhlazené okraje. • Nejdřív si ale zobrazíme masku vrstvy - přesuneme se do okna vrstev, stiskneme Alt a klepneme levým tlačítkem na její náhled.

6 4. krok „Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz, ISSN: 1802-4785, financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.“ Mgr. Jaroslav Zavadil, Gymnázium Šternberk • Použití nástroje Úrovně - aktivujeme ho v menu Barvy... Úrovně Tento nástroj nám dovolí pomocí histogramu nastavit černý, bílý a střední šedý bod obrázku. Nastavuje se pomocí tří malých šipek pod histogramem nadepsaným Vstupní úrovně. (V podstatě k sobě přibližujeme šedý a bílý bod – výsledek záleží hodně na zkoušení různých možností nastavení u každé konkrétní fotografie.

7 „Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz, ISSN: 1802-4785, financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.“ Mgr. Jaroslav Zavadil, Gymnázium Šternberk • Když nyní náhled na masku vypneme (Alt + klepneme na náhled v okně vrstvy) objeví se obrázek, jehož stíny jsou projasněny. Subjektivně můžeme výsledek vylepšit, když masku mírně rozostříme (Filtry...Gaussovo rozostření). Stačí 3 px.

8 Úkol: Vyzkoušejte výše uvedený postup na několika fotografiích. Mgr. Jaroslav Zavadil, Gymnázium Šternberk „Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz, ISSN: 1802-4785, financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.“

9 Příště: Práce s textem Mgr. Jaroslav Zavadil, Gymnázium Šternberk Použitá literatura: VYBÍRAL, Josef. GIMP : Praktická uživatelská příručka. 2. aktualiz. vyd. Brno : Computer Press, a.s., 2008. 223 s., CD. ISBN 978-80-251-1945-7. Použité fotografie: autor © Jaroslav Zavadil LOGO Wilbera : Tuomas Kuosmanen (tigert.gimp.org/gimp)tigert.gimp.org/gimp „Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz, ISSN: 1802-4785, financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.“


Stáhnout ppt "Grafický editor GIMP (5) použití režimu vrstev Součet „Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz, ISSN: 1802-4785, financovaného z ESF a státního rozpočtu."

Podobné prezentace


Reklamy Google