Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Grafický editor GIMP (11) Ještě jednou si pohrajeme s filtrem mapování na objekt. Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz, ISSN: 1802-4785, financovaného.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Grafický editor GIMP (11) Ještě jednou si pohrajeme s filtrem mapování na objekt. Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz, ISSN: 1802-4785, financovaného."— Transkript prezentace:

1 Grafický editor GIMP (11) Ještě jednou si pohrajeme s filtrem mapování na objekt. Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz, ISSN: 1802-4785, financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze. Mgr. Jaroslav Zavadil, Gymnázium Šternberk

2 I když GIMP není primárně určen ke kreslení 3D obrázků, v omezené míře to dokáže také. Ukážeme si to na této pružince. Nástroje, které by přímo kreslily základní geometrické útvary (s výjimkou přímky a bodu), v GIMPu nenajdeme. Ke kresbě základních geometrických útvarů využíváme nástroje pro výběr a pak tento výběr vykreslíme. Ukážeme si použití cest pro kresbu úseček. Vytvořený obrázek budeme pak mapovat na válec – vytvoříme spirálu. Vytvoření 3D obrázku

3 Pro vytvoření rozvinuté spirály potřebujeme přesně umístěné úsečky. Zde můžeme s výhodou využít mřížku. Zobrazení … Zobrazovat mřížku – nastavíme viditelnost mřížky a zatrhneme také volbu Chytat k mřížce. Obrázek … Nastavit mřížku. Zde můžeme nastavit základní parametry mřížky (nastavíme Rozestupy – v našem příkladě na 30 mm). Mřížka

4 Zapneme nástroj Cesty. Předtím ale vytvoříme novou průhlednou vrstvu, do které budeme kreslit rozvinutou spirálu (můžeme ji nazvat třeba pružina1). Cesty

5 Filtr Mapovat objekt umí zohlednit průhlednost v mapované vrstvě. Pružinu nakreslíme rozloženou na rovině a filtrem tuto rovinu svineme do válce. Potřebujeme tedy sadu rovnoběžných šikmých úseček, které od sebe mají stejné odstupy. Na jednu čáru končící na pravém okraji musí na levém okraji ihned navazovat další čára začínající ve stejné výšce. Abychom dosáhli přesného umístění čar, využijeme mřížku. Každou novou úsečku (začátek cesty) začínáme kliknutím při držení klávesy Shift.

6 Aby však byla čára vidět, musíme cestu ještě pomocí funkce Vykreslit cestu obtáhnout vhodnou čárou.

7 Nyní již můžeme použít filtr Mapovat objekt. Před jeho použitím ještě vytvoříme jednu průhlednou vrstvu, která se může jmenovat libovolně. My jsme ji nazvali podstava, protože bude sloužit pro vytvoření základen válce ve filtru.

8 Vzpomeňte si, že jsme již mapovali na krychli. Všimněte si, že některé volby jsou stejné. Poznámka: Určitě jste si všimli, že barva čáry byla změněna na žlutou. Samozřejmě mohla zůstat i původní černá.

9 Nyní bychom mohli smazat cesty a vypnout mřížku – pružina je hotová. My ji ale chceme rozhýbat. Proto vytvoříme ještě další dvě fáze stlačení pružiny. Toho docílíme změnou rozestupu mřížky 20 a pak 10 mm. Nastavení filtru Mapování objektu ponecháme stejné.

10

11 Již nám zbývá jen pružinku rozhýbat. Mohli bychom jednotlivé vrstvy samostatně uložit ve formátu *.GIF a pak vhodným programem vytvořit animaci (to už umíme). Program GIMP ale umí i tuto animaci vytvořit sám. Stačí jen uložit obrázek (viditelné jsou vrstvy s pružinami) ve formátu GIF a upravit některá nastavení.

12

13 Použitá literatura: VYBÍRAL, J. GIMP: Praktická uživatelská příručka. Brno : Computer Press, 2008. 223 s., CD. ISBN 978-80-251-1945-7. ŠMÍD, V. ABC Linuxu: GIMP v příkladech [online]. 2010. Praha : Stickfish, s. r. o., 2006, 31. 3. 2006 [cit. 2010-01-22]. Dostupný z WWW:. ISSN 1214-126. Použité obrázky: Obrazovky z programu GIMP © Jaroslav Zavadil LOGO Wilbera: Tuomas Kuosmanen (tigert.gimp.org/gimp)tigert.gimp.org/gimp Samostatná práce: Vyzkoušejte si animaci pružiny v jiném programu než v GIMPu (MS GIFAnimator, Zoner GIF Animator) a porovnejte výsledky. Vyzkoušejte, jak se změní obraz pružinky při různém nastavení nástroje Vykreslení cesty a filtru Mapovat objekt.


Stáhnout ppt "Grafický editor GIMP (11) Ještě jednou si pohrajeme s filtrem mapování na objekt. Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz, ISSN: 1802-4785, financovaného."

Podobné prezentace


Reklamy Google