Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Počítačové viry jsou bezesporu nejznámějším bezpečnostním rizikem pro počítačové sítě a počítače jako takové. Virem nazýváme programy schopné kopírování.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Počítačové viry jsou bezesporu nejznámějším bezpečnostním rizikem pro počítačové sítě a počítače jako takové. Virem nazýváme programy schopné kopírování."— Transkript prezentace:

1

2 Počítačové viry jsou bezesporu nejznámějším bezpečnostním rizikem pro počítačové sítě a počítače jako takové. Virem nazýváme programy schopné kopírování sebe sama bez vědomí uživatele. Počítačové viry jsou ekvivalentem jejich biologické podoby. Napadají programy nebo dokumenty, využijí je ke svému reprodukčnímu cyklu a následně je zničí, poškodí nebo znemožní jejich používání

3 Cíle počítačových virů se na rozdíl od biologických liší. Protože virus je program, bývá cílem viru dosáhnout záměru jeho programátora. Záměry jsou různé, např. Pouhé ohlášení své přítomnosti až po vysoce destruktivní viry,které napadající souborové systémy.

4 1. Počítačový virus – virus je nejznámější skupina kódů, fungujících na počítači bez vědomí uživatele. Má schopnost se sám množit a vkládat do dalších programů. K jeho aktivaci dochází při spuštění infikovaného programu, což může být dále vázáno například na datum, počet startů programu apod. Počítačové viry lze ještě dále členit:

5 boot viry - infikují určité systémové oblasti disku - boot sektory disket a MBR (Master Boot Rekord) pevného disku. Napadením nějaké této oblasti si boot virus zajistí svoje spuštění hned po startu počítače. souborové viry - tyto viry téměř vždy napadají proveditelné soubory s příponami.COM,.EXE,.SCR, neboť cílem viru je, aby provedením hostitelského kódu došlo k rozmnožení i virového kódu. Může se též jednat o napadení souborů. dávkových -.BAT, nebo ovladačů -.SYS. multipartitní viry - chovají se jako souborovéviry a zároveň jako viry bootové. Sem lze zařadit velmi „populární“ OneHalf.

6 makroviry - šablona NORMAL.DOT. K jejímu otevření dochází při spuštění Wordu a pokud je tato napadena makrovirem, má v podstatě kontrolu nad Wordem hned po jeho startu. adresářové viry - tyto viry modifikují vstupy adresářové tabulky tak, že virus je zaveden do paměti a spuštěn dříve než program, který uživatel chce spustit. generické viry – obvykle vznikají drobnou úpravou jež existujícího viru

7 2.Červ (worm) – klasický červ se na rozdíl od viru nevkládá do jiných programů, ale do samostatných souborů. Spuštění takovýchto souborů je obvykle zajištěno již při aktivaci procesů zajišťujících start počítače. 3.Trojský kůň – program, který navenek navozuje dojem užitečnosti. V dokumentu programu slibovanou činnost však buď vůbec nevykonává, nebo ji vykonává, ale v pozadí realizuje nepozorovaně nějaký druh destrukce. 4.Hoax – poplašná zpráva, např. zpráva varující na výskyt viru na vašem PC spojená s výzvou ke smazání řádných součástí OS.

8 Na čem závisí úspěch počítačového viru? Měl by být bez chyb! Měl by být nenápadný! Měl by se šířit samostatně! Měl by být nezávislý na verzích programu či OS! Měl by být nezávislý na jazykové mutaci počítače! Měl by si poradit v neobvyklých situacích!


Stáhnout ppt "Počítačové viry jsou bezesporu nejznámějším bezpečnostním rizikem pro počítačové sítě a počítače jako takové. Virem nazýváme programy schopné kopírování."

Podobné prezentace


Reklamy Google