Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Ochrana dat v síti Martina Ambrožová.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Ochrana dat v síti Martina Ambrožová."— Transkript prezentace:

1 Ochrana dat v síti Martina Ambrožová

2 Zdroj Základy pro použití výpočetní techniky Počítačové viry

3 Viry

4 Co je to virus program, který je vytvořen s jasným záměrem způsobit v provozu PC problémy. Virus je většinou malý program, který neexistuje trvale samostatně, ale parazituje na programovém vybavení počítače.

5

6 Druhy virů Souborové Napadají spustitelné soubory (EXE, COM).
Boot Napadají boot sektor na disku a na disketě (na tomto místě se nachází jádro operačního systému.)

7 Rezidentní Sídlí v RAM a kontroluje diskové operace
Rezidentní Sídlí v RAM a kontroluje diskové operace. Nejčastěji se zavedou do paměti při startu PC (boot viry). Stealth Maskují se před antivirovým programem. Polymorfní Mění svůj kód v závisloti na situaci. A velmi složitě se odhalují.

8 Vznik virů Každý virus je vlastně program, který někdo musel napsat .
Virus se nepřenáší po napájecích kabelech z energetické sítě, ze scaneru nakazit nelze např. nepřepisovatelný disk (CDROM) apod.

9 Kde se skrývají ? Nejčastější skrýše jsou spustitelné soubory (EXE, COM). Přípona COM se dnes moc už nevyskytuje, protože byla používaná v éře Dosu Další skrýší jsou systémové oblasti, jako například boot sektor nebo paritition tabulka. A pokud pracujete s Internetem tak jsou to složky Temporary Internet Files a Downloaded Program Files.

10 Projevy virů Upozorňují na sebe nejrůznějšími formami. Například tím, že pořád vypisují na obrazovku nějaké nesmysly, jako například "Dej mi sušenku.". Jiné se projevují tím, že klidně smažou nebo zformátují hard disk, nebo smažou složku dokumenty nebo odešlou kopie vašich dokumentů autorovi viru nebo přepíší hard disk nějakými nesmysly atd..

11 Likvidace Nejúčinější způsob jak se zbavit zavirovaného souboru, je se ho hned zbavit, tedy vymazat z disku. Ale co když je to nějaký startovací soubor systému Windows. V tomhle případě je lepší, nastartovat počítač ze záchrané diskety soubor vymazat a znova nainstalovat Windows (to se dělá, pokud by počítač bez toho souboru nemohl nastartovat).

12 2. možnost je spustit dosovskou verzi antivirového programu a zkusit virus odstranit.

13 Záchranná disketa Systémové oblasti disků a disket jsou nejen nositeli klíčových informací pro správný chod počítače, ale také právě tyto oblasti se stávají cílem útoků virů napadajících systémové oblasti.

14 Odstraňování virů z těchto oblastí je velmi choulostivá záležitost s ohledem na možnost havárie celého systému. Snad nejjednodušší a přitom jednoznačně nejspolehlivější technikou je vytvořit si záložní kopie systémových oblastí a v případě jejich napadení či poškození virem, využít těchto kopií k obnově do původního stavu.

15 Všechny důležité systémové oblasti se ukládají do jediného souboru, odkud si v případě potřeby program AVGW (pro WINDOWS) dokáže zpětně vyzvednout potřebné informace.

16 Nejúčinnější způsoby prevence :
1) Vždy když vložíme do disketové mechaniky disketu tak ji hned projet antivirovým programem. Ale pokud nemusíte tak do počítače žádné cizí diskety nestrkejte. 2) Kontrolovat soubory stažené z internetu 3) Neotevírat přílohy u neznámého původu (soubory s příponou EXE, COM, BAT, VBS, SCR)

17 4) Nezapomínat diskety v disketové mechanice (BOOT viry) 5) Zálohujete si data, například programem WinZip ( 6) Nepřeceňovat antivirový program


Stáhnout ppt "Ochrana dat v síti Martina Ambrožová."

Podobné prezentace


Reklamy Google