Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Elektronická pošta Elektronická pošta (e-mail) je obdobou běžné pošty a umožňuje přijímat a distribuovat dokumenty v textové podobě na jednu nebo více.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Elektronická pošta Elektronická pošta (e-mail) je obdobou běžné pošty a umožňuje přijímat a distribuovat dokumenty v textové podobě na jednu nebo více."— Transkript prezentace:

1 Elektronická pošta Elektronická pošta ( ) je obdobou běžné pošty a umožňuje přijímat a distribuovat dokumenty v textové podobě na jednu nebo více adres. Hlavní výhodou elektronické pošty je rychlost a spolehlivost, jakou je dokument doručen od odesílatele k příjemci. Pomocí elektronické pošty je také možno přenášet soubory, které musíte samozřejmě zahrnout do zprávy.

2 Elektronická pošta Využití elektronické pošty je dnes na vzdálených sítích jistě jednou z nejpoužívanějších služeb. Ve své podstatě se jedná o přenos souboru, ale s jistými specifiky, takže se pro používá zvláštní protokol. SMTP protokol zajišťuje odesílání dopisů do sítě POP3 protokol zajišťuje úschovu došlých dopisů a jejich transfer na počítač adresáta. Pro plné fungování el. pošty je tedy nutné v poštovním programu nakonfigurovat obě dvě služby.

3 Zásady používání elektronické pošty
Uživatel zodpovídá za obsah své pošty a musí pravidelně kontrolovat obsah své ové schránky Nepotřebné zprávy odstraňovat a důležité zprávy ukládat Pozor na zabezpečení počítače a podezřelé zprávy Při psaní dopisu vždy vyplňovat předmět zprávy Za každou zprávou by měl být i podpis

4 Zásady používání elektronické pošty
Emotikony (smajlíky) a akronymy používejte jen tehdy pokud jim příjemce rozumí Neposílejte dále lavinovitě se šířící y!! Nerozšiřujte tzv. HOAX (poplašné zprávy) Nerozšiřujte SPAM (nevyžádanou elektronickou poštu) Pozor na posílání velmi velkých příloh pomocí u

5 Formát e-mailových zpráv
Formát elektronické pošty je důležitý pro příjemce. Většina poštovních programů umožňuje přepnout zprávu do formátu PROSTÝ TEXT nebo HTML. Prostý text lze vždy přečíst. Neobsahuje formátování (barvy, velikost písma obrázky v textu apod.). Formát HTML umožňuje upravit dopis s formátováním. POZOR! Formát HTML umožňuje také vkládat tzv. skripty. Ty mohou spustit nějaký program, který může provést nekalou činnost. Těmto programům se říká internetové červy (Wormy)

6 Pro přístup k elektronické poště - Poštovní klient
Je to specializovaný program pro práci s poštou (Microsoft Outlook Express, Microsoft Outlook, Eudora, Pegasus mail, Fox..) Výhody Možnost soustředit poštu z více schránek Po dobu vytváření zprávy nemusíte být připojení k internetu Provázání adresáře kontaktů s jinými programy Nevýhody Poštovní klient musí být správně nakonfigurován Musí být nainstalován na všech využívaných počítačích Pošta je uložena pouze na jednom místě (možnost nechávat zprávy na serveru)

7 Pro přístup k elektronické poště - Webové rozhraní
Je to prostředek přístupný na internetu Výhody Možnost vytváření a čtení zpráv kdekoliv, kde je prohlížeč WWW stránek Nemusí být nainstalován žádný další program ová korespondence je k dispozici kdekoli a kdykoli Prohlížeč WWW stránek nemusíte nijak konfigurovat Nevýhody Nelze spravovat více ových účtů najednou Po dobu vytváření zprávy musíte být připojení k internetu

8 Pro přístup k elektronické poště - Webové rozhraní
Chcete-li poslat dopis pomocí elektronické pošty, musíte především znát cílovou ovou adresu (schránku). ová adresa se skládá ze třech částí: uživatele adresy počítače Příklad adresy: neruda - jméno uživatele @ - (anglicky „at“) soscb.cz - DNS adresa počítače cz - Česká republika

9 Emotikony Pro oživení ových zpráv lze vkládat do textu tzv. emotikony (skupina znaků, která znázorňuje náladu odesílatele). Na tyto emotikony se musíte dívat pootočeni o 90° vlevo. :-) úsměv :-< sarkastická poznámka :- rozladěnost :-0 ticho prosím :-))) smích :-( zamračení, smutek :-D smích :-& uživatel má svázaný jazyk

10 Akronymy Akronymy jsou zkratky nejpoužívanějších anglických slovíček a frází. Tuto možnost využijte pouze tehdy, pokud jste si jisti, že jim druhá strana bude rozumět. BBFN Bye Bye For New zatím ahoj BTW By the way mimochodem CYL See You Later uvidíme se později G Grin široký úsměv JAM Just A Minute chviličku NP No Problem žádný problém OO Over and Out vypínám, končím OT Off Topic mimo téma hovoru TIA Thanks In Advance děkuji předem TNX1M Thanks a million milionkrát díky UOK? Are You OK? Jsi OK?

11 Otázky k opakování Jaké protokoly se používají u elektronické pošty?
Jaké jsou zásady používání elektronické pošty? Popište výhody a nevýhody poštovního klienta. Popište výhody a nevýhody webové pošty. Co jsou to emotikony? Co jsou to akronymy?

12 Použité zdroje BLÁBOLIL, R. Informační a komunikační technologie. 3. rozšířené vydání. České Budějovice: KOPP, 2011. BLÁBOLIL, Roman. Podpora výuky: „Internet“ [online]. 28. listopadu :30. Dostupný z WWW:


Stáhnout ppt "Elektronická pošta Elektronická pošta (e-mail) je obdobou běžné pošty a umožňuje přijímat a distribuovat dokumenty v textové podobě na jednu nebo více."

Podobné prezentace


Reklamy Google