Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Zpracoval: Mgr. Tomáš Rajnoha

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Zpracoval: Mgr. Tomáš Rajnoha"— Transkript prezentace:

1 Zpracoval: Mgr. Tomáš Rajnoha
INTERNET 6. Ročník Zpracoval: Mgr. Tomáš Rajnoha vyučující informatiky a komunikační technologie

2 E-mail aneb internetová komunikace
ová schránka ová schránka je malý prostor na disku serveru, kam se uživateli dočasně ukládá příchozí pošta odkud uživatel posílá odchozí poštu k této schránce pak může přistupovat z počítače přes software, který umožňuje číst a odesílat elektronickou poštu (např. Microsoft Outlook) ová adresa Musí být v každé ové schránce, to proto aby bylo možné do schránky posílat y. ová adresa je vlastně podobná skutečné adrese, ale na místo města, ulice, PSČ slouží identifikátor odesílatele a příjemce 1 jedený údaj – ová adresa.

3 E-mailová adresa - SLOŽENÍ
Je složena ze dvou částí, které rozděluje tzv. Část vpravo od zavináče určuje server, na kterém je schránka zřízena. Část vlevo od zavináče může být zatím neobsazený text, resp. Vlastní název schránky (nesmí obsahovat háčky, čárky, mezery apod..) Snaha každého uživatele je, aby jeho ová schránka byla pokud možno co nejkratší a snadno zapamatovatelná! ová adresa

4 Jak najde e-mail cestu k adresátovi?
Odešleme Odeslaný hledá server adresáta (např. centrum.cz, seznam.cz apod..) – vše za zavináčem. Potom zjišťuje, zda daný adresát existuje (např. petr.novak, karel.svoboda) – vše před zavináčem. Pokud správně pošleme, tak se doručí, pokud ne, tak se nám vrátí zpět informace, že zpráva čili nebyla doručena. Způsoby práce s em 1. Prostřednictvím internetového rozhrání – služby WWW (např. Seznam.cz, Centrum.cz, Google.cz aj..) VÝHODA – poštu můžete číst kdekoliv, kde máte přístup k internetu, NEVÝHODA – poštu nemáte pod kontrolou, pracovat s nimi můžete jen pokud jste připojeni k internetu 2. Prostřednictvím poštovního klienta – musí být na počítači nainstalovaný program pro práci s poštou, např. (Microsoft Outlook) VÝHODA – obsahuje oproti U velké množství nástrojů pro práci (plánovač času, kontrola pravopisu aj.., nejste omezeni místem na poštovním serveru NEVÝHODA – nespustíte jej na všech počítačích, jen na tom, kde máte nainstalovaný software 3. Prostřednictvím mobilního klienta – VÝHODA – kontakt s em doslova a do písmene všude, kde se pohybujete NEVÝHODA – musí být signál mobilního telefonu, rychlost připojení, malé schéma zobrazení aj..

5 Struktura elektronické zprávy - obrázek
Každý má pevnou strukturu, která je neměnná! Odesílatel (od): Komu (příjemce): Kopie: Slepá: Předmět: Text u: Důležitost: Přílohy:

6 Struktura elektronické zprávy + orientace v prostředí e-mailové schránky příslušného serveru
1. Registrace u (centrum.cz, seznam.cz, atlas.cz aj..) 2. Přihlášení do ové schránky (obrázek poštovní schránky na Seznam.cz) 3. Příjem pošty (doručená pošta) doručené, odeslané, rozepsané, Spam a viry, Koš 4. Odeslání pošty Nová zpráva či dpověď na doručenou zprávu (zkratka Re: od anglického pojmu Reply - odpovědět 5. Připojení přílohy k odesílanému u

7 Orientace v prostředí e-mailové schránky příslušného serveru

8 E-mailování v praxi Dobré mravy při e-mailování
Na konci u uvádět své jméno a pozdrav Pokud si nejste jisti, že příjemce u přijme s diakritikou, piště raději bez háčků a bez čárek a v další komunikaci si dohodněte, zda budete psát i s diakritikou. Neposílejte moc velké přílohy (cca. Nad 6 MB) – každý příjemce má jinou kapacitu schránky a také můžete posílat hodně dlouho. Také stahování velkého u na straně příjemce může být potom velice zdlouhavé! Posíláte-li 1 více lidem najednou, každý uvidí v dialogu Komu všechny ostatní adresy. Když to nechceme tak použijeme dialog slepá (jen v Outlooku). Nerozesílejte zbytečně hromadné a nevyžádané y (spamy) – pozor na vir, ostatním to nemusí být příjemné, je to ztráta času apod..)

9 Možné chyby při e-mailování
1. nedojde - Špatná adresa – ovou adresu musíte zadat úplně přesně a správně! 2. Příliš velký - Příliš velký – schránka je většinou velikostně omezena na cca 10 MB, lepší je posílaný soubor rozdělit a poslat po několika menších za sebou (umožňují nám k tomu např. komprimační programy ZIP a RAR – to až v 8. ročníku) 3. Špatná čeština v přijatém u - Některý můžete psát s diakritikou (háčky a čárky) a některý ne. Je to dáno tím, že poštovní server na straně odesílatele zpracovává y v jiném kódování jazyka než poštovní server na straně příjemce. 4. se vrátí zpět z různých důvodů - Neexistující adresa, momentálně odpojený server, velký objem posílaných dat apod.. Většinou je vrácen textový dopis, proč se tak stalo.

10 Odpovědí je hned několik:
SPAMY „SPAM“ – je nevyžádaný , rozesílaný obvykle hromadně více uživatelům současně. Obsah textových ů má nejčastěji reklamní charakter (tj. nějaká firma nabízí určité služby, výrobky, stránky apod..) Spamů je na internetu čím dál více a většina uživatelů u by se spamu nejraději zbavila!!! Kde vzali mou adresu? Jistě si říkáte, jak je možné, že jste zrovna vy dostali spam od firmy, se kterou jste nikdy nepřišli do styku a nikdy nekomunikovali? Odpovědí je hned několik: Z internetových stránek – stačí když je váš uveden např. na stránkách školy či firmy. Speciálně vyvinuté „roboty“ zkoumají internet Ze serverů s databázemi firem – stačí když kdykoliv v minulosti vyplníte nějaký formulář či si něco koupíte a objednáte přes internet. Z internetových vyhledávačů – internetové vyhledávače jsou přímo ideální databází ových adres. Z běžné komunikace – když posíláte , neznamená to, že s příjemcem komunikujete soukromě. totiž putuje přes řadu serverů (i přes několik desítek) a odchytit z něj adresu odesílatele a příjemce je pro zdatného „robota“ skutečně maličkost.

11 Děkuji za pozornost


Stáhnout ppt "Zpracoval: Mgr. Tomáš Rajnoha"

Podobné prezentace


Reklamy Google