Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Ročník:2. Vzdělávací obor: 65-51-H/01 Kuchař - číšník Předmět: Technologie přípravy pokrmů Tematický okruh: Základní tepelné úpravy Téma: Tepelná úprava.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Ročník:2. Vzdělávací obor: 65-51-H/01 Kuchař - číšník Předmět: Technologie přípravy pokrmů Tematický okruh: Základní tepelné úpravy Téma: Tepelná úprava."— Transkript prezentace:

1 Ročník:2. Vzdělávací obor: H/01 Kuchař - číšník Předmět: Technologie přípravy pokrmů Tematický okruh: Základní tepelné úpravy Téma: Tepelná úprava pečením Jméno autora:Roman Rumler Vytvořeno dne: Metodický popis, (anotace) Podpora hodiny – žáci si osvojí znalosti s tepelnou úpravou pečením - druhy pečení, pečení v troubě, na pánvi, na roštu…. ŠablonaIII/2Č. materiáluVY_32_INOVACE_TPP_512

2 Je tepelná úprava kdy na potravinu s části působí horký vzduch a s části horký tuk. DRUHY PEČENÍ: V troubě Na pánvi Na roštu Na rožni V grilovacích kleštích V římském hrnci V alobalu Zapékání v Salamandru Ve vodní lázni V papilotě

3  Pečeme vždy v předehřáté troubě pokrmy pečeme přikryté nebo bez puklice. Pečením získá surovina-barvu, chuť, kůrku, vůni a stravitelnost. U surovin, které mají málo tuku nebo vůbec žádný musíme vhodný tuk přidat. Během pečení maso podléváme, zbytečně do něj nepícháme a koření volíme podle druhu surovin. Doba a teplota při pečení je řízena druhem suroviny. Při pečení mas připravujeme šťávu z vypeku zaprášením. PEČENÍ V TROUBĚ:  (V pečicí troubě nebo cukrářské peci) upravujeme pokrmy horkým vzduchem. Masa mohou být předem opečená, podušená bez základu, se základem cibulovým nebo zeleninovým. Z počátku pečeme masa přikrytá poklicí. Krátce před dokončením úpravy poklici sejmeme a masa dopékáme bez poklice.  Bez poklice pečeme hned zpočátku některé druhy drůbeže a masa vcelku (kuře, bůček).  Teplotu trouby nastavujeme podle toho, co pečeme. PEČENÍ V TEPLOVZDUŠNÝCH TROUBÁCH – Konvektomatu:  V konvektomatech se pokrmy upravují působením páry a horkého vzduchu a máme možnost upéci potravinu nebo polotovar stejně dobře jako při klasickém způsobu. V konvektomatech je možno nastavit teplotu jak potřebujeme a na pokrm nemusíme tolik dohlížet. Výhodou pečení v teplovzdušných troubách je možno péct pokrm v několika vrstvách a všechny výrobky sou dobře propečeny, neboť je v celém prostoru stejná teplota.  Pečeme vždy v předehřáté troubě pokrmy pečeme přikryté nebo bez puklice. Pečením získá surovina-barvu, chuť, kůrku, vůni a stravitelnost. U surovin, které mají málo tuku nebo vůbec žádný musíme vhodný tuk přidat. Během pečení maso podléváme, zbytečně do něj nepícháme a koření volíme podle druhu surovin. Doba a teplota při pečení je řízena druhem suroviny. Při pečení mas připravujeme šťávu z vypeku zaprášením. PEČENÍ V TROUBĚ:  (V pečicí troubě nebo cukrářské peci) upravujeme pokrmy horkým vzduchem. Masa mohou být předem opečená, podušená bez základu, se základem cibulovým nebo zeleninovým. Z počátku pečeme masa přikrytá poklicí. Krátce před dokončením úpravy poklici sejmeme a masa dopékáme bez poklice.  Bez poklice pečeme hned zpočátku některé druhy drůbeže a masa vcelku (kuře, bůček).  Teplotu trouby nastavujeme podle toho, co pečeme. PEČENÍ V TEPLOVZDUŠNÝCH TROUBÁCH – Konvektomatu:  V konvektomatech se pokrmy upravují působením páry a horkého vzduchu a máme možnost upéci potravinu nebo polotovar stejně dobře jako při klasickém způsobu. V konvektomatech je možno nastavit teplotu jak potřebujeme a na pokrm nemusíme tolik dohlížet. Výhodou pečení v teplovzdušných troubách je možno péct pokrm v několika vrstvách a všechny výrobky sou dobře propečeny, neboť je v celém prostoru stejná teplota.

4 Napiš druhy pečení: _____________ ____________________ _____________ ____________________ _________________ _____________

5 Napiš druhy pečení: V troubě Na pánvi Na roštu Na rožni V grilovacích kleštích V římském hrnci V alobalu Zapékání v Salamandru Ve vodní lázni V papilotě

6  gastronomie.studentske.cz/2008/04/peen.html  maso-d58/  Obrázky pečení - 3%AD%C5%A1ky&hl=cs&qscrl=1&rlz=1T4ADFA_csC Z483CZ488&tbm=isch&tbo=u&source=univ&sa=X&ei =XoE_UczFO


Stáhnout ppt "Ročník:2. Vzdělávací obor: 65-51-H/01 Kuchař - číšník Předmět: Technologie přípravy pokrmů Tematický okruh: Základní tepelné úpravy Téma: Tepelná úprava."

Podobné prezentace


Reklamy Google