Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

PIXLR − ONLINE GRAFICKÝ EDITOR (2) ANEB NEJLEPŠÍ VĚCI JSOU ZADARMO Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Jaroslav Zavadil. Dostupné.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "PIXLR − ONLINE GRAFICKÝ EDITOR (2) ANEB NEJLEPŠÍ VĚCI JSOU ZADARMO Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Jaroslav Zavadil. Dostupné."— Transkript prezentace:

1 PIXLR − ONLINE GRAFICKÝ EDITOR (2) ANEB NEJLEPŠÍ VĚCI JSOU ZADARMO Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Jaroslav Zavadil. Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz, ISSN: 1802-4785, financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze. korekce digitální fotografie – použití křivek

2 Nástroj pro úpravu obrázků, které mají problémy se špatnou expozicí či kontrastem – Křivky – najdete v každém trochu pokročilejším grafickém editoru. Nástroj pro úpravu obrázků, které mají problémy se špatnou expozicí či kontrastem – Křivky – najdete v každém trochu pokročilejším grafickém editoru. Zvládnutí nástroje Křivky spolu s úpravami úrovní patří k základům práce v digitální fotokomoře. Zvládnutí nástroje Křivky spolu s úpravami úrovní patří k základům práce v digitální fotokomoře. Nemusíme mít k dispozici zrovna Photoshop nebo Gimp, s Křivkami lze efektivně pracovat i v online editoru Pixlr. Nemusíme mít k dispozici zrovna Photoshop nebo Gimp, s Křivkami lze efektivně pracovat i v online editoru Pixlr. Musíme ale počítat s tím, že u fotografií v větším rozlišením je práce s online editorem pomalejší – pro jednoduchou úpravu fotografií ale dostačuje. Musíme ale počítat s tím, že u fotografií v větším rozlišením je práce s online editorem pomalejší – pro jednoduchou úpravu fotografií ale dostačuje. Úkol: Přesvědčte se, zda v grafickém editoru, který běžně používáte, najdete nástroj Křivky (obvykle v menu Obraz/Image nebo Barvy)

3 Jak fungují křivky: Znázorňuji vztah mezi vstupními (na vodorovné ose) a výstupními (na ose svisle) hodnotami jasu. Vodorovná osa (podobně jako u histogramu – jeho zobrazení můžeme povolit) ukazuje tóny od nejtmavších (0) po nejsvětlejší (255). V okamžiku, kdy nástroj Křivky spustíme, má graf podobu přímky, svírající s vodorovnou osou úhel 45 o – vstupní i výstupní hodnoty jsou stejné. Křivkou můžeme pohybovat uchopením za koncové body, další body si můžeme kliknutím na křivku přidat.

4 Stíny Střední tóny Světlé tóny

5 Základní úpravy – animovaná ukázka

6 Základní úpravy – přehled Posunem v horizontálním směru se zvětšuje kontrast a dochází ke ztmavnutí/zesvětlení všech tónů. Pamatujte si: čím strměji křivka stoupá, tím více se zvyšuje kontrast.

7 Základní úpravy – přehled Posunem ve vertikálním směru se snižuje kontrast a dochází ke ztmavnutí/projasnění všech tónů. Pamatujte si: pokud je úhel křivky menší než 45 o, začnou tóny tmavnout.

8 Základní úpravy – přehled Posunem bodu uprostřed křivky upravíme střední tóny. Sami již vidíte, kdy dojde k rozjasnění či ztmavení.

9 Základní úpravy – přehled V tomto případě se zvyšuje kontrast, aniž dochází k velké ztrátě informací o středních tónech. Lze ho dál jemně doladit. Na této ukázce je tzv. „klasický esovitý tvar“ – obecně nejvhodnější pro úpravu kontrastu fotografie

10 Podobně jako u úrovní lze upravovat křivky i pro jednotlivé barevné kanály samostatně (pokud pracujete s křivkami jednotlivých barevných kanálů, dochází při posunu křivky směrem nahoru ke zvýšení podílu dané barvy).

11 Program Poxlr nabízí také předem uložená nastavení (Předběžná nastavení). Na rozdíl od jiných programů Pixlr neumožňuje ukládat vaše nastavení do Předběžných nastavení (na obrázku program Gimp).

12 Tipy na závěr: nejlepším způsobem, jak se naučit pracovat s křivkami, je vaše experimentování. i malá změna křivky může mít velký dopad. Je proto vhodné nejdříve duplikovat vrstvu a pracovat v samostatné vrstvě. pokud chceme zrušit námi vytvořený úchopový bod na křivce, můžeme ho zrušit vytažením mimo graf.

13 Úkol na samostatné procvičení: vyzkoušejte úpravu digitálních fotografií pomocí nástroje křivky na svých fotografiích (využijte i špatně exponované snímky); pokud jste zvyklí pracovat s jiným grafickým editorem (Gimp, Photoshop), ověřte si, že princip práce s křivkami je zde stejný. Použitá literatura: JOISON, Simon. Photoshop pro každého: Práce s fotografiemi snadno a názorně. 1. vydání. Čestlice : Rebo Productions CZ, spol. s r. o., 2010. 160 s. ISBN 978-80-255-0387-4.


Stáhnout ppt "PIXLR − ONLINE GRAFICKÝ EDITOR (2) ANEB NEJLEPŠÍ VĚCI JSOU ZADARMO Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Jaroslav Zavadil. Dostupné."

Podobné prezentace


Reklamy Google