Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Grafický editor GIMP (2)

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Grafický editor GIMP (2)"— Transkript prezentace:

1 Grafický editor GIMP (2)
Mgr. Jaroslav Zavadil, Gymnázium Šternberk Grafický editor GIMP (2) vrstvy maska Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.

2 K seznámení s prací s vrstvami a maskou použijeme pro začátek jednoduchý příklad.
Úkolem je vytvořit efekt hloubky ostrosti digitální cestou. Výsledkem by měla být fotografie automobilu s neostrým pozadím.

3 1. krok - Duplikace vrstvy
Přesuneme se do okna vrstev a pomocí ikony Přidat kopii vrstvy vrstvu zduplikujeme. Vrstvu duplikátu kvůli lepší orientaci přejmenujeme na Rozostření.

4 1. krok - Duplikace vrstvy

5 2. krok - Rozostření vrstvy
Rozostření provedeme filtrem Gaussovské rozostření (Filtry ... Rozostření ... Gaussovské rozostření). Poloměr rozostření může být třeba 10 pixelů.

6 3. krok - Maska Pozadí máme rozostřeno, nyní potřebujeme vyznačit ty části, které budou ostré. Využijeme masku vrstvy Rozostření, do které obkreslíme siluetu auta (Z kontextového menu vrstvy vybereme Přidat masku). Přepneme se do této vrstvy a začneme nástrojem štětec černou barvou kreslit po ploše, kterou zabírá část obrázku, která má být ostrá. V pomalovaných místech se stane maska průhlednou.

7 3. krok - Maska

8 Začneme obrysem. Pro důkladné vyplnění vnitřních částí si můžeme vypnout viditelnost vrstvy Pozadí.

9 4. krok - Přechod Aby bylo rozostření důvěryhodnější, je třeba postupně rozostřit část parkoviště před autem. Za tímto účelem ještě vytvoříme barevný přechod z průhledné do bílé v masce vrstvy Rozostření (využijeme obdélníkového výběru, třeba i několikrát). V případě potřeby se můžeme do masky přepnout, když držíme Alt a klikneme do náhledu masky.

10 4. krok - Přechod Poznámka:
Výběr můžeme v masce samozřejmě dělat i jinými způsoby a pak jej vyplnit černou barvou.

11

12 Úkol Určitě Vás napadají i jiné možnosti využití takto získaných vrstev. Úkol je jasný. Vytvořte pomocí vrstev obrázek podobný tomu, který je popsaný v této prezentaci. Hodně úspěchů!

13 Příště: A zase ty vrstvy… Použitá literatura: Použité fotografie:
VYBÍRAL, J. GIMP: Praktická uživatelská příručka. Brno : Computer Press, s., CD. ISBN  Použité fotografie: autor © Jaroslav Zavadil LOGO Wilbera: Tuomas Kuosmanen (tigert.gimp.org/gimp)


Stáhnout ppt "Grafický editor GIMP (2)"

Podobné prezentace


Reklamy Google