Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Grafický editor GIMP (5) Mgr. Jaroslav Zavadil, Gymnázium Šternberk Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz, ISSN: 1802-4785, financovaného z ESF a státního.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Grafický editor GIMP (5) Mgr. Jaroslav Zavadil, Gymnázium Šternberk Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz, ISSN: 1802-4785, financovaného z ESF a státního."— Transkript prezentace:

1 Grafický editor GIMP (5) Mgr. Jaroslav Zavadil, Gymnázium Šternberk Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz, ISSN: 1802-4785, financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.  použití režimu vrstev Součet

2 Úkolem je upravit fotografii, jejíž část je podexponovaná (část v podloubí). K tomu může posloužit úprava pomocí vrstev, jejich režimů a masek.

3 1. krok Otevřeme fotografii a duplikujeme vrstvu Pozadí. Duplikované vrstvě nastavíme režim překrývání na hodnotu Součet. Dojde k výraznému projasnění obrázku. Poznámka: Na ilustračním obrázku je pro srovnání vyznačen původní vzhled trojúhelníkovým výřezem.

4 2. krok Dosáhli jsme sice projasnění, ale za cenu přesvícení jiných částí fotografie. Nyní proto maskou vrstvy odfiltrujeme přesvícené části tak, že je zprůhledníme a místo nich bude vidět spodní vrstva, tedy původní fotografie. Takto vytvořená maska již částečně filtruje přeexponované oblasti, protože původně světlé oblasti ve vrstvě s duplikátem se po inverzi masky stanou průhlednými.

5 3. krok Aby byly přechody mezi jednotlivými vrstvami výraznější, je zapotřebí šedou masku převést na černobílou pomocí nástroje Barvy... Práh nebo nástroje Úrovně, který umožňuje lepší kontrolu nad výsledkem. Výsledku v masce zůstanou vyhlazené okraje. Nejdřív si ale zobrazíme masku vrstvy, Přesuneme se do okna vrstev, stiskneme Alt a klepneme levým tlačítkem na náhled vrstvy.

6 4. krok Použijeme nástroj Úrovně. Aktivujeme ho v menu Barvy... Úrovně. Tento nástroj nám dovolí pomocí histogramu nastavit černý, bílý a střední šedý bod obrázku. Nastavuje se pomocí tří malých šipek pod histogramem nadepsaným Vstupní úrovně. (V podstatě k sobě přibližujeme šedý a bílý bod. Výsledek záleží hodně na zkoušení různých možností nastavení u každé konkrétní fotografie.)

7 Když nyní náhled na masku vypneme (držíme Alt a klepneme na náhled v okně vrstvy), objeví se obrázek, jehož stíny jsou projasněny. Subjektivně můžeme výsledek vylepšit, když masku mírně rozostříme (Filtry... Gaussov ské rozostření). Stačí 3 px.

8 Úkol Vyzkoušejte výše uvedený postup na několika fotografiích.

9 Příště: Práce s textem Použitá literatura: VYBÍRAL, J. GIMP: Praktická uživatelská příručka. Brno : Computer Press, 2008. 223 s., CD. ISBN 978- 80-251-1945-7. Použité fotografie: autor © Jaroslav Zavadil LOGO Wilbera: Tuomas Kuosmanen (tigert.gimp.org/gimp)tigert.gimp.org/gimp


Stáhnout ppt "Grafický editor GIMP (5) Mgr. Jaroslav Zavadil, Gymnázium Šternberk Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz, ISSN: 1802-4785, financovaného z ESF a státního."

Podobné prezentace


Reklamy Google