Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Grafický editor GIMP (9)

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Grafický editor GIMP (9)"— Transkript prezentace:

1 Grafický editor GIMP (9)
Mgr. Jaroslav Zavadil, Gymnázium Šternberk Grafický editor GIMP (9) jas a kontrast efekty pro vytváření grafických prvků (novinový tisk, filmový pás, kostka) Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.

2 Úprava jasu a kontrastu
Před použitím fotografie jako grafického prvku je třeba provést některé úpravy. Převést fotografii na černobílou jsme se učili minule. U takto upravené fotografie si můžeme pohrát s jasem a kontrastem. Obvykle je třeba kontrast zvýšit. Vyzkoušejte si různé možnosti práce s fotografií, viz obrázek.

3 Vysokého kontrastu můžeme dosáhnou aplikací Barvy … Práh.

4 Efekt novinového tisku
Před použitím filtru novinového tisku převedeme obrázek do režimu odstínů šedi. Dále použijeme Filtry … Zkreslení … Novinový tisk a nastavíme velikost buňky.

5 Nakonec také můžeme některou část kolorovat.
Obrázek převedeme zpět do režimu RGB: Obrázek … Režim … RGB. Vybereme si v panelu barev vhodnou barvu, zvolíme stopu kreslicího nástroje a nastavíme režim krytí na Pouze zesvětlit. Poznámka: Připomeňte si, co již víte o režimech krytí vrstev.

6 Efekt kostky – mapování na objekt
V některých případech (u prezentací, www stránek apod.) je možno využít zajímavého efektu, mapování fotografií na objekt. Ukážeme si tuto funkci na krychli.

7 Nejdříve si do samostatných oken otevřeme všechny tři fotografie, které chceme na plášť kostky zobrazit. Tyto fotografie ořízneme do tvaru čtverce (nastavení nástroje pro výběr vidíte na obrázku).

8 Filtry … Mapa … Mapovat objekt.

9 Efekt filmového pásu Opět potřebujeme mít otevřeno tolik fotografií, kolik jich chceme zobrazit jako políčka filmu.

10 Filtry … Kombinace … Film.
Po potvrzení bude vytvořen nový obrázek.

11 Úkol Příště: Použitá literatura: Použité fotografie:
Vyzkoušejte si mapování i na jiné objekty, než je krychle. Kde se dají takto upravené fotografie využít? Příště: Úpravy fotografií – panorama Použitá literatura: VYBÍRAL, J. GIMP: Praktická uživatelská příručka. Brno : Computer Press, s., CD. ISBN  STEIGER, J. Seriál návodů: Jak … . Brno : CPress Media. Použité fotografie: autor © Jaroslav Zavadil LOGO Wilbera : Tuomas Kuosmanen (tigert.gimp.org/gimp)


Stáhnout ppt "Grafický editor GIMP (9)"

Podobné prezentace


Reklamy Google