Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

EXCEL VYTVOŘENÍ GRAFU ING. BOHUSLAVA VITEKEROVÁ IKT MS Office www.zlinskedumy.cz.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "EXCEL VYTVOŘENÍ GRAFU ING. BOHUSLAVA VITEKEROVÁ IKT MS Office www.zlinskedumy.cz."— Transkript prezentace:

1 EXCEL VYTVOŘENÍ GRAFU ING. BOHUSLAVA VITEKEROVÁ IKT MS Office www.zlinskedumy.cz

2 Anotace Materiál představuje vytvoření grafu a základní prvky grafu v MS Excel 2010, musí být doplněn výkladem. Umožňuje použití pro samostatnou práci. Je možné jej poskytnou nepřítomným žákům. AutorIng. Bohuslava Vitekerová (Autor) JazykČeština Očekávaný výstup 26–41-M/01 Elektrotechni­ka 23-41-M/01 Strojírenství 65-42-M/01 Hotelnictví a cestovní ruch 53-41-M/01 Zdravotnický asistent Speciální vzdělávací potřeby- žádné - Klíčová slovaExcel, graf, vytvoření grafů Druh učebního materiáluPrezentace Druh interaktivityKombinované Cílová skupinaŽák Stupeň a typ vzděláváníodborné vzdělávání Typická věková skupina16 - 19 let Vazby na ostatní materiályJe součástí Excelu

3 VYTVOŘENÍ ZÁKLADNÍHO GRAFU Graf vkládáme po vytvoření tabulky dle následujícího postupu: Označíme tabulku  Logický výběr dat  Záhlaví  Spojité a nespojité oblasti Na kartě Vložení ve skupině Grafy vybereme typ grafu, který chceme použít.

4 VYTVOŘENÍ ZÁKLADNÍHO GRAFU

5 Protože Excel disponuje mnoha typy grafů, můžeme na kartě Vložení ve skupině Grafy rozbalit pomocí tlačítka vpravo dole dialogové okno Vložit graf, z něhož vybereme požadovaný typ grafu. VYTVOŘENÍ ZÁKLADNÍHO GRAFU

6 Vybereme vhodný typ a podtyp grafu a potvrdíme tlačítkem Enter. VYTVOŘENÍ ZÁKLADNÍHO GRAFU

7 Graf se vloží do listu. V listu ho můžeme kamkoliv přemístit. VYTVOŘENÍ ZÁKLADNÍHO GRAFU

8 PRVKY GRAFU 1.Oblast grafu 2.Zobrazovaná oblast 3.Datové body 4.Vodorovná a svislá osa 5.Legenda 6.Název grafu 7.Popisky dat Na grafu můžeme rozlišit několik prvků.

9 POPIS PRVKŮ GRAFU 1.Oblast grafu – celý graf a všechny jeho prvky. 2.Zobrazovaná oblast – oblast ohraničená osami, která obsahuje datové řady. 3.Datové body – jednotlivé hodnoty vykreslené v grafu a představované pruhy, sloupci, spojnicemi atd. Datové značky téže barvy tvoří datovou řadu.

10 4.Vodorovná a svislá osa – podél které jsou data graficky znázorněna. 5.Legenda grafu - přiřazuje datovým řadám nebo kategoriím v grafu barvy nebo vzorky. 6.Název grafu a osy – popisný text. 7.Popisky dat – slouží k identifikaci detailů datového bodu. POPIS PRVKŮ GRAFU

11 Procvičování učiva Popište postup vložení základního grafu do listu Excelu. Vytvoříme tabulku, umístíme kurzor do libovolné buňky v tabulce, na kartě Vložení vybereme Graf a vybereme vhodný typ a podtyp grafu. Můžete graf v listu přemístit? Ano, pokud klikneme myší do oblasti grafu, ten se označí a uchopením a tažením můžeme s grafem manipulovat, tzn. přemístit ho nebo tažením za úchopné body můžeme měnit rozměr grafu.

12 Procvičování učiva Graf je tvořen několik prvky. Vyjmenujte je a stručně je charakterizujte. červenčervenecsrpen teplota vody 22 °C26 °C24 °C Oblast grafu, zobrazovaná oblast, datové body, vodorovná a svislá osa, legenda, název grafu, název os, popisky dat – jejich charakteristika je na snímku 9 a10. Vložte tabulku do listu Excelu, vytvořte k ní libovolný graf a výše uvedené otázky vypracujte prakticky.


Stáhnout ppt "EXCEL VYTVOŘENÍ GRAFU ING. BOHUSLAVA VITEKEROVÁ IKT MS Office www.zlinskedumy.cz."

Podobné prezentace


Reklamy Google