Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

POČÍTAČOVÁ GRAFIKA ÚPRAVA FOTOGRAFIÍ – ZÁKLADNÍ ÚPRAVY ING. BOHUSLAVA VITEKEROVÁ IKT MS Office www.zlinskedumy.cz.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "POČÍTAČOVÁ GRAFIKA ÚPRAVA FOTOGRAFIÍ – ZÁKLADNÍ ÚPRAVY ING. BOHUSLAVA VITEKEROVÁ IKT MS Office www.zlinskedumy.cz."— Transkript prezentace:

1 POČÍTAČOVÁ GRAFIKA ÚPRAVA FOTOGRAFIÍ – ZÁKLADNÍ ÚPRAVY ING. BOHUSLAVA VITEKEROVÁ IKT MS Office www.zlinskedumy.cz

2 Anotace Materiál se zabývá základními pojmy z oblasti počítačové grafiky, musí být doplněn výkladem. Umožňuje použití pro samostatnou práci. Je možné jej poskytnou nepřítomným žákům. AutorIng. Bohuslava Vitekerová (Autor) JazykČeština Očekávaný výstup 26–41-M/01 Elektrotechni­ka 23-41-M/01 Strojírenství 65-42-M/01 Hotelnictví a cestovní ruch 53-41-M/01 Zdravotnický asistent Speciální vzdělávací potřeby- žádné - Klíčová slova GIMP Základní úpravy fotografií – změna rozměrů obrázků, oříznutí obrázku, zmenšení obrázku. Druh učebního materiáluPrezentace Druh interaktivityKombinované Cílová skupinaŽák Stupeň a typ vzděláváníodborné vzdělávání Typická věková skupina16 - 19 let Vazby na ostatní materiályJe součástí tématu Počítačová grafika

3 VELIKOST OBRÁZKU Velikost obrázku v kB nebo MB ovlivňuje dobu načítání obrázku z Internetu a také dobu jeho odesílání nebo přijímání pomocí e-mailu. Chceme- fotografii dostatečně zmenšit, použijeme tyto úpravy: Úpravu rozměrů Ořez obrázku Uložení obrázku se sníženou kvalitou

4 ZMĚNA ROZMĚRŮ OBRÁZKU Obrázky získané z fotoaparátu jsou obvykle rozměrově velké, proto je můžeme zmenšit, např. chceme-li je publikovat na webu. Postup: Obrázek – Velikost obrázku

5 ZMĚNA ROZMĚRŮ OBRÁZKU V dialogovém okně velikost obrázku zadáme požadovanou šířku a výšku. Pokud je zamknutý poměr stran, vyplníme pouze jeden údaj, druhý se dopočítá. Standardně se používá velikost v pixelech, ale můžeme ji změnit na mm, palce, procenta.

6 ZMĚNA ROZMĚRŮ OBRÁZKU V prvním obrázku je velikost obrázku 800 x 600 px, ve druhém obrázku je 250 x 200 px. 800 x 600 px 250 x 200 px

7 OŘÍZNUTÍ OBRÁZKU Oříznutí obrázku pro používá pro oříznutí okrajů nebo vyříznutí detailu obrázku. Postup: Nejdříve vybereme nástrojem pro výběr plochu pro oříznutí. Pak vybereme volbu Obrázek – Ořezat podle výběru.

8 OŘÍZNUTÍ OBRÁZKU Původní obrázek. Detail obrázku po oříznutí. Pozn. Po oříznutí se mění nejen rozměr, ale i velikost v kB.

9 VELIKOST OBRÁZKU – ULOŽENÍ OBRÁZKU SE SNÍŽENOU KVALITOU Postup: Soubor – Uložit jako. Otevře se dialogové okno Zapsat obrázek, kde zadáme jméno a typ souboru (jpg). Při ukládání obrázku můžeme pomocí parametru Kvalita snížit velikost obrázku.

10 VELIKOST OBRÁZKU – ULOŽENÍ OBRÁZKU SE SNÍŽENOU KVALITOU Po kliknutí na tlačítko OK se otevře dialogové okno Zapsat jako JPEG. V parametru Kvalita posuvníkem postupně snižujeme kvalitu. Velikost souboru vizuálně kontrolujeme při zatržení volby Zobrazit náhled v okně obrázku.

11 Procvičování učiva Uložte si obrázek z následujícího snímku do vaší složky a zjistěte jeho původní velikost (rozměrovou i velikost na disku). Obrázek otevřete v programu GIMP a proveďte následující úpravy: Úpravu rozměrů (400 x 300 px) Ořez původního obrázku (jen pes – bez okolí) Uložení původního obrázku se sníženou kvalitou na hodnotu 50. Po úpravách obrázek uložte a zjistěte jeho současnou velikost na disku. Připravte si vlastní fotografie pro základní úpravy.

12 Snímek k procvičování učiva

13 Procvičování učiva - řešení Původní velikost: rozměry obrázku 800 x 600px velikost na disku 68 kB Obrázek po úpravách: Rozměry obrázku 400x300 px, velikost na disku 27 kB. Při ořezání obrázku na rozměry 410 x 290 px má velikost na disku 27 kB. Při uložení obrázku se sníženou kvalitou na hodnotu 50 má obrázek velikost na disku 57 kB.

14 Snímek k procvičování učiva Obrázek zmenšený na rozměry 400x300 px Ořez obrázku na rozměry 410 x 290 px

15 POUŽITÉ ZDROJE Linuxsoft.cz [online]. 2013 [cit. 2013-01-15]. Dostupné z: http://www.linuxsoft.cz/article.php?id_article=231 Využití programu GIMP


Stáhnout ppt "POČÍTAČOVÁ GRAFIKA ÚPRAVA FOTOGRAFIÍ – ZÁKLADNÍ ÚPRAVY ING. BOHUSLAVA VITEKEROVÁ IKT MS Office www.zlinskedumy.cz."

Podobné prezentace


Reklamy Google