Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Dobrovolní hasiči.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Dobrovolní hasiči."— Transkript prezentace:

1 Dobrovolní hasiči

2 Historie hasičů První placený hasičský sbor byl na českém území založen už v roce 1853 v Praze. Hlavní odpovědnost za hašení požárů ale ležela od 2. poloviny 19. století až do druhé světové války na dobrovolných hasičských sborech měst a obcí. Za první Československé republiky existovaly veřejné (komunální) požární jednotky z povolání jen v některých větších městech. V ostatních městech a obcích využívali starostové předpisy prakticky převzaté z Rakouska-Uherska.

3 Historie Velice významnou událostí pro další období byl vznik Školy požární ochrany ministerstva vnitra ve Frýdku-Místku v roce V roce 1984 se tato škola transformovala na Střední odbornou školu požární ochrany MV ČSR a roku 2002 na Střední odbornou školu požární ochrany a Vyšší odbornou školu požární ochrany MV ve Frýdku-Místku. V souvislosti se vznikem federativního uspořádání státu v roce 1969 byla požární ochrana zařazena do výlučné působnosti národních rad, což mělo za následek vytvoření Hlavní správy požární ochrany MV ČSR a MV SSR.

4 Profesionální hasiči Profesionální jednotky požární ochrany svou akceschopností postupně nahrazovaly některé druhy technických služeb a přebíraly stále větší kompetence v oblasti přípravy státu

5 Těžká práce hasičů Hasičský záchranný sbor ČR v současnosti hraje stěžejní roli v přípravách státu na mimořádné události, ať se již jedná o hrozby terorismu, průmyslových havárií nebo živelních katastrof. Hasiči mají rovněž rozhodující podíl na provádění záchranných a likvidačních prací při mimořádných událostech.

6 Pár obrázků z práce hasičů

7

8

9 Typický odznak

10 Vybavení Profesionální hasiči, musí mít kompletní vybavení, aby mohli zachraňovat životy

11 Starší záchranné stříkačky

12

13 Pořekadlo Lidé si mezi sebou povídají, že pravý hasič se pozná tak, že umí hasit žízeň pivem. Uznejte sami co je na tom pravdy.

14 Jde o život

15 Na rozloučenou


Stáhnout ppt "Dobrovolní hasiči."

Podobné prezentace


Reklamy Google