Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Elektrické pole VY_30_INOVACE_ELE_721 Hotelová škola, Obchodní akademie a Střední průmyslová škola Teplice Vypracoval: Ing. Josef Semrád 10.7.2012.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Elektrické pole VY_30_INOVACE_ELE_721 Hotelová škola, Obchodní akademie a Střední průmyslová škola Teplice Vypracoval: Ing. Josef Semrád 10.7.2012."— Transkript prezentace:

1 Elektrické pole VY_30_INOVACE_ELE_721 Hotelová škola, Obchodní akademie a Střední průmyslová škola Teplice Vypracoval: Ing. Josef Semrád 10.7.2012

2 Co je to elektrické pole? Kolem každého nabitého tělesa existuje elektrické pole, které působí silou na jiná nabitá tělesa. Elektrické pole je prostor ve kterém působí elektrické síly. Elektrické pole není vidět, znázorňujeme ho pomocí siločar:

3 Siločáry dvou stejných (kladných) elektrických nábojů

4 Siločáry dvou různých elektrických nábojů

5 Odkud se bere elektrický náboj? Všechny látky jsou složeny z atomů, které obsahují elektricky nabité částice: Atom: jádro protony (kladné) neutrony (neutrální) obal elektrony (záporné) Náboj elektronu i protonu je stejně veliký, liší se jen znaménkem. Je to nejmenší možný náboj a nazývá se elementární náboj. Atom je elektricky neutrální, má-li stejný počet elektronů a protonů. Elektrický náboj se značí Q, jednotka je Coulomb [kulomb] = C.

6 Působení elektrických sil Souhlasné náboje se odpuzují, nesouhlasné náboje se přitahují. Nabitá tělesa přitahují nenabitá tělesa. Praktické využití Víme, že už Řekové si v 6. stol př. n.l. všimli přitahování vláken lnu jantarem, k čemuž dochází při tření. Poněvadž řecky se jantar nazývá „elektron“, je zřejmé, odkud pochází označení pro elektřinu. V praxi se působení elektrických sil využívá např. u laserové tiskárny: Základní částí tiskárny je kovový válec pokrytý selenovou vrstvou, kterou nejprve nabijeme kladným nábojem v celé ploše. Následně laserový paprsek v příslušných místech ozáří válec, sníží odpor selenové vrstvy a tím způsobí odvedení náboje.

7 Pouze na tato místa se přichytí toner (jemný suchý prášek), který byl také nabitý kladným nábojem. Potom se toner se z míst na válci přenese na papír, který je nabit záporným nábojem. Dále je toner zapečen do papíru, náboj odveden a papír uložen do zásobníku.

8 Jiný příklad využití - odlučovače popílku v elektrárnách zachytí nežádoucí částice tak, že spaliny se nabíjejí záporným nábojem a před průchodem do komína kladná elektroda přitáhne nabité částice prachu, které se tak nedostanou do ovzduší.

9 PRACOVNÍ LIST 1.Kontrolní otázky: Za jakých podmínek dojde (z pohledu působení elektrických sil) k při- chycení toneru na stránku papíru? Kdy je atom elektricky neutrální? Vysvětlete, co je elementární náboj. Vysvětlete, jakým způsobem se můžeme zbavit škodlivých zplodin při výrobě elektřiny.

10 Zdroje: Kroha Petr, Tolar Jiří, Šustr Karel - Elektrotechnika pro 2. ročník SPŠ neelektrotechnických http://www.pslib.cz/pe/skola/studijni_materialy/prezentace/elektroenergetika/ 4_rocnik/elny_2.pps#27 http://cs.wikipedia.org/wiki/Silo%C4%8D%C3%A1ra


Stáhnout ppt "Elektrické pole VY_30_INOVACE_ELE_721 Hotelová škola, Obchodní akademie a Střední průmyslová škola Teplice Vypracoval: Ing. Josef Semrád 10.7.2012."

Podobné prezentace


Reklamy Google