Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Lasicovití (Mustelidae).

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Lasicovití (Mustelidae)."— Transkript prezentace:

1 lasicovití (Mustelidae)

2 Obecná charakteristika
Mají dlouhé štíhlé tělo nebo tlusté a zavalité Mají nezatažitelné drápky Mají velmi ohebnou páteř Mají jemnou a hustou srst U řitního otvoru jsou pachové žlázy Krátké nohy Jsou velmi draví Výrazný sezónní dimorfizmus

3 Členění Je 55 druhu ve 24 rodech Čeleď lasicovití (Mustelidae)
Podčeleď vydry (Lutrinae) Podčeleď jezevci (Melinae) Podčeleď jezevci (Taxidiinae) Podčeleď medojedi (Mellivorinae) Podčeleď kuny a lasice (Mustelinae) Do čeledi se také někdy řadí i skunkové (Mephitinae)

4 Potrava je živočišná. Jsou velmi draví k tomu jim pomáhá jejich hbitost. Žijí na celém světě kromě Austrálie,Nového Zélandu a ostrovů Oceánie. Kožešiny jsou používány na oblečení. Fretka,domácí zvíře,je vlastně zdomácnělá forma tchoře.

5 Rozmnožování Páry žijí téměř po celý rok odděleně.
Samec je větší než samice. Březost až 12 měsíců.Utajena březost. Vývoj trvá asi 1-2 měsíce K páření dochází mezi květnem a srpnem. Samice si vytváří doupata. Samice se o mláďata stará a chrání je.

6 Mláďata Při narození jsou slepá,otevřou oči za 1 měsíc.
Od této doby začínají také přijímat tuhou potravu. Mají srst a za krkem trochu hustší,aby je matka při přenášení nezranila. V šesti týdnech jim zčerná špička ocásku. Po odstavení mláďat žijí a chytají ještě chvíli společně.

7 Zástupci Kuna lesní Vydra říční Medojed kapský
Lasice kolčava-naše nejmenší šelma Lasice hranostaj Jezevec lesní Norek evropský

8

9

10 Vytvořil: Pietro=Petr- Dzarda=Jarda-


Stáhnout ppt "Lasicovití (Mustelidae)."

Podobné prezentace


Reklamy Google