Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Z latinského „informatio“ = vtištění formy či tvaru, utváření. Informace = srozumitelná a pochopitelná část údajů Metainformace = informace o informaci.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Z latinského „informatio“ = vtištění formy či tvaru, utváření. Informace = srozumitelná a pochopitelná část údajů Metainformace = informace o informaci."— Transkript prezentace:

1

2 Z latinského „informatio“ = vtištění formy či tvaru, utváření. Informace = srozumitelná a pochopitelná část údajů Metainformace = informace o informaci (například rozsah) -standartní prvek údajů v databázích Co je to Informace?

3 Zpracování informace – Získávání z různých zdrojů, porovnávání kompletování, ukládání... Informace: text -> písmena > v 1.počítači přeměna na binární kódy (ASCII, UNICODE) > posloupnost el. signálů do 2.počítače…. Pro zachování stejné informace je třeba zkoordinovat postupy na obou počítačích (stejné kódování atd..) Víceúrovňové modely Přenos informace pomocí techniky si usnadňujeme kódováním ◦Kódovaná informace a její nosiče (děrná páska, děrný štítek, magnetické nosiče atd.) -> současná počítačová technika a informatika. Zpracování informace

4  Noviny – počet slov  Počítač–bity–1 bit(b)je jedno rozlišení(Y/N)  Základní jednotka informace  Bajt(B) = 8bitů → 256 možností  1800 bitů = cca stránka A4 znaků – text (informace) nebo i samé mezery Měření informace Jedno písmenko abecedy zpravidla popíšeme 1 bajtem (Asijské symboly 2-4 bajty)

5 Informační zdroje - osobní komunikace - televize - noviny - internet - rádio - odborná literatura

6 1448 Guttenberg vynález knihtisku Šíření a uchovávání informace Znakové kódy a systémy Šíření řečí i písmem– kódování slovy, hláskami, písmeny Písmo – první možnost uchovávání informace na hmotném nosiči>knihtisk>elektronické systémy Informační společnost – společnost založená na střádání, využívání a šíření informací

7 Roku 1948 Claude Shannon – A Mathematical Theory of Communication- zakladatel teorie informace. Přenos informace Soustava: Vysílač(kódér)>kanál>přijímač(dekódér)

8 Klíčová slova Slovo (popř. identifikátor), mající specifický význam v programovacím jazyce V knihovnictví označují téma knih (zda – li jsou válečné, romantické…) ◦Umožňuje vyhledat knihy s podobným obsahem

9 Katalog knih Seznam knih a jejich metainformací ◦Název ◦Rok vydání ◦Autor ◦Žánr ◦Počet stran ◦Nakladatel ◦Jazyk ◦… Meziknihovní výpůjční službu – služba umožňující zapůjčení knihy z jiné knihovny přes knihovnu domovskou.

10 Occamova břitva- pokud existují dvě nebo více zdůvodnění nějakého fenoménu, pravdivé je to nejjednodušší. Relevance a kvalita informačních zdrojů Informace doporučujeme ověřit z více zdrojů (mohou být zkreslené, subjektivní, přetvořeny v autorův prospěch) Autor, stáří informace, výskyt chyb a rozporů s obecně známými fakty, citově zabarvený text… > vliv na kvalitu informačního zdroje. Na internetu „chytré vyhledávání“ – stránky na které směřuje nejvíc odkazů, nejvýš v žebříčku, nejoceňovanější – nejvýš ve vyhledávači (REUTERS)

11 Například na tento obrázek se vztahují autorská práva zakazující jakékoliv (i nekomerční) opětovné použití. Autorská práva Odvětví zabývající se právními vztahy uživatelů a tvůrců. Autorská práva se mohou vztahovat na hudbu, text, obrázek…

12 Použité zdroje: http://www.jardaz.cz http://www.jardaz.cz www.wikipedia.cz

13 Děkuji za pozornost


Stáhnout ppt "Z latinského „informatio“ = vtištění formy či tvaru, utváření. Informace = srozumitelná a pochopitelná část údajů Metainformace = informace o informaci."

Podobné prezentace


Reklamy Google