Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Letní škola Harm Reduction

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Letní škola Harm Reduction"— Transkript prezentace:

1 Letní škola Harm Reduction
Výcuc a něco pro zopakování Eva Továrková Terénní Programy OL

2 Obsah : Manuál bezpečné aplikace ÚP – malá vsuvka
Opium a Morfium – perličky SexByznys – Rozkoš bez rizika

3 Aplikace OBECNÉ ZÁSADY: IV aplikace je nejriskantnější
To co klientům stále opakujeme - Veškeré náčiní k aplikaci drogy by mělo být – VLASTNÍ, ČISTÉ a DOKONCE I STERILNÍ! Nejlepší dostupná očista klienta před aplikací je – KLASICKÉ MÝDLO.

4 1. Aplikace BUCHNY, JEHLY: Vždy nepoužité čisté a ostré
Jehlou nikdy nemíchej nášleh!!! Míchej pístem. Jehla by měla svírat s žílou úhel asi 45° a hrot by měl být z tvého pohledu dole. Jinak Ti jehla bude klouzat ,,rovnou se nezabodne“. Aspiruj! Aby se nestalo, že nebudeš v žíle. Aplikuj směrem k srdci! A hledej místo mezi chlopněmi, které jsou v žíle!

5

6 1. Aplikace ALKOHOLOVÉ TAMPÓNY – KONZELÍNY: Alkohol jen před vpichem
Přetři místo jen jednou - směrem dolů od srdce Počkej až alkohol zaschne Alkohol je jen na jedno použití! Po aplikaci – jedině buničina! Pro zdatné : není k zahození místo vpichu přelepit náplastí a později natřít mastí 

7 1. Aplikace VODA, FILTRY,ŠKRTIDLO:
Filtr – musí být čistý – zadrží humus! Při absenci filtru je varianta – bavlna, vatová tyčinka do ucha, v horším, ale taky možném případě nezmačkaný, nepoužitý filtr z cigarety. Voda – pro nášleh ať je sterilní. Pokud je nedosažitelná, možná je i balená, neochucená, neperlivá a nepoužitá voda, nebo voda z kohoutku, kterou min. 10 převařit. ŠKRTIDLO!!!

8 1. Aplikace KAM APLIKOVAT? Nejlepší je předloktí Nohy – nic, moc…
Nejhorší krk a třísla

9 1. Aplikace ZPŮSOBY : Kapsle Šňupání Kouření IV aplikace
Anální aplikace

10 1. Aplikace CHYBY U IV APLIKACE: Olizování jehly před a po vpichu
Krvavý konzelín Jízda po vpichu Aplikace do chlopní Šicí stroj Hustý nášleh Výplach Sežmoulaný filtr Nášleh bez aspirace Nesprávná orientace hrotu jehly

11 2. ÚŘAD PRÁCE POSKYTOVANÉ SLUŽBY: Příspěvek na péči, hmotná nouze….
Hmotná nouze – musíš pracovat a nebo být evidovaný na ÚP! Příspěvek na bydlení , živobytí, doplatek na bydlení, mimořádná okamžitá pomoc! – nezapomínejme! Kdykoliv půjdeme na ÚP, pro radu, poptávku, nabídku, informaci – chtějme doklad!

12 2. ÚŘAD PRÁCE ZPROSTŘEDKOVÁNÍ ZAMĚSTNÁNÍ:
A) zájemce o zaměstnání – zájem o zprostředkování zaměstnání. I když jsi v pracovním poměru, můžeš se zaregistrovat a stát se zájemcem o zaměstnání. B) Uchazeč o zaměstnání = čl. který je evidován na ÚP

13 2. ÚŘAD PRÁCE !!! Pokud chci práci a jsem zájemcem či uchazečem, musím si s úřednicí domluvit, co je pro mě výhodné zaměstnání – stanovit podmínky! Hrozí vyřazení z ÚP. !!! Z Úp se můžu kdykoliv bez udání důvodů odhlásit a na druhý den se můžu klidně zase přihlásit. !!! Na PVN má čl. nárok 6 měsíců po ukončení v zaměstnání. Maximální výše je Kč.

14 2. ÚŘAD PRÁCE SANKCE: 1. 3 měsíce:
- v případě, že se odstěhuji a nezměním adresu na ÚP. - vydělávám více jak 4000Kč měsíců: - v případě vykonávání pracovní činnosti - odmítnutí nastoupení do vhodného zaměstnání - odmítnutí na předem domluvený rekvalifikační kurz - odmítnutí nastoupení na veřejnou službu - uchazeč odmítne nastoupit na zdravotní či psychiatrické vyšetření…

15 PROBLÉM = GENERÁLNÍ ŘEDITELSTVÍ ÚP 950 191 111
2. ÚŘAD PRÁCE PROBLÉM = GENERÁLNÍ ŘEDITELSTVÍ ÚP

16 3. OPIUM A MORFIUM ÚČINKY NA PSYCHYKU: Euforie Pocit tepla
Snížení bdělosti Pokles vědomí (jasnosti) Projasnění nálady Útlum vnímání bolesti jakéhokoliv druhu

17 3. OPIUM A MORFIUM SOMATICKÉ ÚČINKY:
Dýchání : zpomalení frekvence dechu Trávicí trakt : opioidy vyvolávají těžkou zácpu Krevní oběh : pokles krevního tlaku, zpomalená srdeční akce, roztažení cév Nedokonalé vyprazdňování močové trubice Kůže : svědění, typické poškrabování po celém těle i ve stavu bezvědomí.

18 3. OPIUM A MORFIUM PŘÍZNAKY UŽITÍ: A) Psychické - euforie,
- porucha vědomí - kóma B) Tělesné - zmenšené zornice - zmodrání kůže - zpomalení dechu

19 3. OPIUM A MORFIUM Bezvědomí, ze kterého intoxikovaného nemůžete probudit – bolestivý impulz ( zatlačení prstů pod čelist) - Pokud to nepomáhá, postižený je na hranici smrti. Výraznější riziko předávkování je v kombinaci s jinými tlumivými látkami – alkohol, benzodiazepiny (hrozí ztráta dechu , selhání oběhu je sekundární, riziko aspirace zvratků při vědomí)

20 3. OPIUM A MORFIUM MÁK SETÝ:
PĚSTOVÁNÍ MÁKU V ČR JE POVOLENO, NENÍ POTŘEBA LINCENCE. NAD 100m2 – podléhá pouze ohlašovací povinnost Od roku 2007 je v ČR v Evropě největším producentem máku.

21 3. OPIUM A MORFIUM ZÁKLADNÍ BEZPEČNĚJŠÍHO BRANÍ OPIA:
1. opium kouřit, nebo vypít 2. když injekčně, tak opium opakovaně zahřát (do varu) s kyselinou, rozpustit 3. opakovaně pečlivě filtrovat 4. používat menší jehlu, menší vpich, menší díra v ruce 5. používat desinfekci, místo vpichu musím být čisté 6. roztok by měl být čerstvý, neskladovat ho!!! (obsahuje živiny, množí se v něm rychle bakterie a plísně) 7. dojíždět dávku pomalu (hrozí krevní sraženina a ucpání cévy) 8. nekombinovat se Subutexem, blokuje efekt morfia a nemá to smysl 9. čím víc se filtruje a převařuje tím lépe!

22 4. SEXBYZNYS – ROZKOŠ BEZ RIZIKA
zdravotní, sociální a terapeutické služby. Vyšetření probíhá třeba i v pojízdné sanitce. Kde jsou gynekologové, sestry. RBR: občanské sdružení Cíl – prevence přenosu pohl. onemocnění registrovaných klientek 2500 testů ročně na HIV 20 výjezdů sanitkou za rok Mezinárodní spolupráce Zimbabwe a Ukrajina Testy, vyšetření - zdarma, je však nutná kartička pojištěnce

23 4. SEXBYZNYS – ROZKOŠ BEZ RIZIKA
Prostituce není povolena/ ani výslovně zakázána. Nový trestný čin! – Prostituce ohrožující mravní vývoj dítěte. Zákon č. 241/1922 Sb. – ZÁKAZ ZŘIZOVÁNÍ NEVĚSTINCŮ.

24 4. SEXBYZNYS – ROZKOŠ BEZ RIZIKA
PERLIČKY: !!! Pokud chceš provozovat anální, orální i vaginální sex, je zapotřebí ke každému styku nový kondom! Abys nepřenášel/a bakterie př. z konečníku do úst. Pro uživatele se k sexu doporučuje kvalitní anální kondom (koupě sexshop) – je na dlouhé jízdy jako dělaný.

25 PŘEJI PĚKNÝ ZBYTEK DNE 


Stáhnout ppt "Letní škola Harm Reduction"

Podobné prezentace


Reklamy Google