Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Hotelová škola, Obchodní akademie a Střední průmyslová škola Teplice, Benešovo náměstí 1, p.o. Tematický celek: Microsoft Excel Kód a název materiálu:

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Hotelová škola, Obchodní akademie a Střední průmyslová škola Teplice, Benešovo náměstí 1, p.o. Tematický celek: Microsoft Excel Kód a název materiálu:"— Transkript prezentace:

1 Hotelová škola, Obchodní akademie a Střední průmyslová škola Teplice, Benešovo náměstí 1, p.o. Tematický celek: Microsoft Excel Kód a název materiálu: VY_32_INOVACE_VYT_1309 Vzorce Autor: Martin Votava Anotace: žák umí počítat pomocí vzorců s použitím konstant i adresováním buněk Metodika: prezentace slouží jako podpora přednášky Datum vytvoření: říjen 2012

2 Vzorec Excel je tabulkovým kalkulátorem (nebo procesorem) proto, že v zobrazovaných a zformátovaných tabulkách dokáže počítat (kalkulovat). Aby program věděl, kdy má začít počítat, rozeznává ve skladbě obsahu buňky znamínko = (rovná se), které je vždy na prvním místě a které předznamená matematickou operaci/e.

3 Příklady vzorců =1+2 =(12*4+018^2)/3 =a1-10 =A10-B123 =(A2-B3)*C12 =abs(cos(A1*pi()-B1*pi())) =if(suma(A10:B20)<100;“ =„Jan „&“C5

4 Zadání a úprava vzorce Vzorec je po zapsání vždy třeba potvrdit klávesou ENTER a poté se v buňce v níž je zapsán okamžitě nahradí výsledkem. Přestože buňka dále zobrazuje přímo výsledek a nikoliv vzorec s jeho skladbou, je možné vzorec dále prohlížet v řádku vzorců a tam nebo přímo v buňce (F2, dvojklik) upravovat.

5 Adresování buněk ve vzorci Jak bylo z příkladů patrné, je možné a často nejvhodnější kromě konstant adresovat přímo buňky. Vzorec =A1*2 se pokusí do místa zapsání vypočítat součin obsahu buňky A2 a čísla 2. Pokud buňka A1 obsahuje text, pak výsledkem bude chybové hlášení #Hodnota! (chybová hlášení začínají křížkem z notového zápisu).

6 Návaznost a funkce Vzorec může počítat s výsledky jiných vzorců a lze takto vytvořit libovolný počet vazeb mezi vzorci a dalšími dat. Pozor je třeba dát na zacyklení, kdy pak Excel není schopen vypočítat výsledek. Ve vzorci mohou být použity také funkce, které počítání značně usnadní (součet, průměr, medián, faktoriál, jistina, konvergence, směrodatná odchylka)..

7 Použité zdroje NAVRÁTIL, Pavel. S počítačem nejen k maturitě - díl 1. 6. vyd. Kralice na Hané: Computer Media, s.r.o., 2006. ISBN 80-86686-60-4. Nápověda Microsoft Office 2010. Všechny obrázky jsou screenshoty (nebo jejich části) z prostředí MS Office a MS Windows.


Stáhnout ppt "Hotelová škola, Obchodní akademie a Střední průmyslová škola Teplice, Benešovo náměstí 1, p.o. Tematický celek: Microsoft Excel Kód a název materiálu:"

Podobné prezentace


Reklamy Google