Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Základní škola a mateřská škola Bzenec Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/21.2769 Číslo a název šablony klíčové aktivity: III/2: využívání ICT – inovace Vypracoval/a:

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Základní škola a mateřská škola Bzenec Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/21.2769 Číslo a název šablony klíčové aktivity: III/2: využívání ICT – inovace Vypracoval/a:"— Transkript prezentace:

1 Základní škola a mateřská škola Bzenec Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/21.2769 Číslo a název šablony klíčové aktivity: III/2: využívání ICT – inovace Vypracoval/a: Mgr. Jana Presová Ověřil/a: Mgr. Jana Presová

2 Název výukového materiálu: Vytváříme tabulky a grafy Vzdělávací obor: výpočetní technika Tematický okruh: pracujeme v tabulkovém procesoru MS Excel Téma: IV. Jednoduché funkce Stručná anotace: Prezentace shrnující zásady při vytváření a používání jednoduchých funkcí mezi které patří suma, průměr, minimum a maximum.

3

4 Jednoduché funkce  V Excelu můžeme výpočty provádět nejen pomocí vzorců, ale i pomocí předem nachystaných funkcí.  K funkcím v Excelu se dostaneme přes VLOŽIT  FUNKCE  Otevře se okno průvodce pro vkládání funkcí.

5  Nejprve si vybereme kategorii – kromě naposledy použitých zde najdeme funkce matematické, statistické, finanční, logické,...  Po výběru se v okně Vybrat funkci zobrazí použitelné funkce dané kategorie.  Po kliknutí na funkci se pod oknem zobrazí jednoduchý popis této funkce.  Dole je pak Nápověda ke zvolené funkci.

6 Suma (Autosum)  Tato funkce slouží ke sčítání argumentů.  Sčítat můžeme čísla, jednotlivé buňky nebo celé oblasti buněk.  Funkce SUMA se zapisuje ve tvaru: =SUMA(adresa buňky:adresa buňky) první buňka, která se bude sčítat poslední buňka, která se bude sčítat Dvojtečka nevyjadřuje dělení, ale AŽ – sčítají se všechny buňky mezi první buňkou a poslední buňkou!!

7 Zápis funkce SUMA zapsaný vzorec v řádku vzorců zapsaný vzorec v buňce, pak zde bude jen výsledek oblast čísel, která se bude sčítat B4 … první buňka H4 … poslední buňka

8 Přes sčítání je vzorec příliš dlouhý, s funkcí SUMA je zápis vzorce kratší.

9 Kopírování funkce Potáhnutím za pravý spodní roh můžeme vzorec nakopírovat do dalších buněk. Nebo na něj můžeme dvakrát rychle kliknout. Přitom dojde i k automatickému upravení vzorce, adresy buněk se přizpůsobí nové poloze. V buňce je vždy vidět výsledek nikoli vzorec, ten je vidět jen v řádku vzorců. Tento postup platí i pro ostatní jednoduché funkce.

10 Součet celé tabulky – začíná se v levém horním rohu a končí se v pravém dolním rohu.

11 Jak rychleji?  najedeme do buňky, kde chceme mít vypočítaný součet buněk  klikneme na panelu nástrojů na symbol který za nás danou funkci napíše a navíc označí oblast, o které si myslí, že ji chceme sečíst  pokud je označená oblast buněk správná, potvrdíme klávesou ENTER, pokud není, myší vybereme oblast správně Pokud v oblasti buněk bude náhodou buňka s textem, Excel ji přeskočí.

12 Průměr  Tato funkce slouží k výpočtu průměru čísel v zadané oblasti.  Funkce PRŮMĚR se zapisuje ve tvaru: =PRŮMĚR(adresa buňky:adresa buňky) první buňka, od které se bude počítat průměr poslední buňka, ze které se bude počítat průměr

13 průměr v řádku průměr z celé tabulky

14 Minimum a maximum  funkce MAX - najde nám v souboru dat (označené oblasti) buňku s nejvyšší hodnotou a tuto hodnotu nám napíše  funkce MIN - najde nám v souboru dat (označené oblasti) buňku s nejnižší hodnotou a tuto hodnotu nám napíše

15 Zápis: Maximum: =MAX(adresa první buňka:adresa poslední buňka) Minimum: =MIN(adresa první buňka:adresa poslední buňka) výsledek


Stáhnout ppt "Základní škola a mateřská škola Bzenec Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/21.2769 Číslo a název šablony klíčové aktivity: III/2: využívání ICT – inovace Vypracoval/a:"

Podobné prezentace


Reklamy Google