Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Návrh metodiky pro tvorbu spádových obvodů školských zařízení s využitím geoinformační podpory Zpracovala: Lucie Tomášová Vedoucí diplomové práce: Ing.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Návrh metodiky pro tvorbu spádových obvodů školských zařízení s využitím geoinformační podpory Zpracovala: Lucie Tomášová Vedoucí diplomové práce: Ing."— Transkript prezentace:

1 Návrh metodiky pro tvorbu spádových obvodů školských zařízení s využitím geoinformační podpory Zpracovala: Lucie Tomášová Vedoucí diplomové práce: Ing. Tomáš Peňáz, Ph.D.

2 Úkoly 1 1. Seznámit se s teoretickými východisky úlohy síťové analýzy alokace zdrojů a dále rovněž s dostupnými implementacemi nástrojů pro její řešení. Shromáždit informace o využití těchto nástrojů pro návrh a následnou optimalizaci spádových obvodů školských zařízení.

3 Úkoly 2 2. Na základě platné legislativy a struktury existujících dat, spravovaných institucemi veřejné správy, navrhnout metodiku pro stanovení spádových obvodů škol. Při návrhu metodiky se zaměřit na obce s několika základními školami. 3. Navrženou metodiku ověřit pro školy konkrétní obce nebo jejího městského obvodu či městské části. Návrh spádových obvodů a ověření jejich vhodnosti dokumentovat v práci.

4 u Tematická vrstva uliční sítě v digitálním tvaru u Tematická vrstva budov v digitálním tvaru u Databáze adres žáků žijících v Ostravě - Porubě u Databáze adres žáků navštěvujících základní školy v Ostravě - Porubě u Tematická vrstva základních škol v Ostravě - Porubě Zdroje dat

5 Informace o projektu Výsledky stanovení spádových obvodů základních škol jsou určeny pro potřeby úřadu městského obvodu Ostrava–Poruba. Na území městského obvodu Poruba je 14 základních škol.

6 Metodika u nauka o metodě (postupu) vyučování v určitém oboru u nauka o metodě vědecké práce u pracovní postup

7 Zákon §14 obst. 1 zákona č. 564/1990 Sb., o státní správě a samosprávě ve školství, ve znění zákona č. 139/1995 Sb.

8 Alokace zdrojů u Obecná metoda pro řešení síťových analýz u Vyhledává příslušné části dopravní sítě, které jsou dostupné v určitých časových, vzdálenostních či jiných intervalech z daného centra

9 Stanovení spádových obvodů 1 u Ohodnocení úseků ulic dobou chůze a určení bydliště žáka (geokodování) u Tvorba vektorových vrstev znázorňujících oblast dostupnou z jednotlivých základních škol (alokace zdrojů)

10 Stanovení spádových obvodů 2 u Rasterizace u Reklasifikace u Překryvné operace s využitím funkce minimum

11 Stanovení spádových obvodů 3 u Interpolace u Opakování celého procesu u Konečné určení spádových obvodů

12

13

14 Vytvoření kartodiagramu u Vygenerování souřadnic středů budov u Přiřazení souřadnic adresám bydlišť u Vytvoření souboru obsahujícího souřadnice bydliště a základní školy u Vytvoření kartodiagramu vektorového dosahového jednoduchého

15

16

17 u ArcView 3.2 u ArcGIS 8.1 (ARC/INFO, ArcMap) Použité programové prostředky

18 Použité informace u Møller-Jensen, L.: Data consideration for lacation- allocation modelling of public school districts in Copenhagen u Renner, O.: Geoinformační podpora návrhu hasebních obvodů v Moravskoslezském kraji u Nápověda k programu ArcGIS 8.1 u Zákon č. 564/1990 Sb., o státní správě a samosprávě ve školství, ve znění zákona č. 139/1995 Sb.

19 Děkuji za pozornost


Stáhnout ppt "Návrh metodiky pro tvorbu spádových obvodů školských zařízení s využitím geoinformační podpory Zpracovala: Lucie Tomášová Vedoucí diplomové práce: Ing."

Podobné prezentace


Reklamy Google