Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Podpora a rozvoj komunikační infrastruktury ISVS Ing. Lubomír Moravčík

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Podpora a rozvoj komunikační infrastruktury ISVS Ing. Lubomír Moravčík"— Transkript prezentace:

1 Podpora a rozvoj komunikační infrastruktury ISVS Ing. Lubomír Moravčík lubomir.moravcik@micr.cz

2 29. 3. 2004ISSS 20042 Obsah  Současný stav KI ISVS  Definice KI ISVS  Služby KI ISVS  Vlastnosti datového rozhraní  Úloha VS v projektu KI ISVS  KI ISVS jako projekt  Plán na rok 2004 - 2005

3 29. 3. 2004ISSS 20043 Současný stav KI ISVS I.  Výstavba vybraných VPN včetně jejich projekce a komplexní implementace (Dokumenty EU, MZe-SVS, MSp, Knihovny),  Změna přístupu k řešení KI na základě komunikačních potřeb aplikací ISVS,  Zahájení analýzy využití současných resortních sítí na sdílení dat centrálních registrů a ostatních datových zdrojů na úřadech samosprávy,  Zahájení pilotního projektu pokrytí regionálních komunikačních požadavků pro provoz úřadů samosprávy (Moravsko-slezský kraj),  Zadání technického projektu KI ISVS – uživatel/projektant,

4 29. 3. 2004ISSS 20044 Současný stav KI ISVS II.  Tvorba typových technických projektů sdílení konektivity v rámci obce jako příprava na další rozšíření,  Kontrola subprojektů KI ISVS, návrhy nových řešení prostřednictvím Dohlížecí komise (ČTc – MIČR),  Snížení cenové hladiny služeb ČTc v rámci KI ISVS,  Zvýšení kvality mulitprojekového řízení, schválení nové organizačně řídící dokumentace KI ISVS.

5 29. 3. 2004ISSS 20045 Definice KI ISVS  KI ISVS (Komunikační Infrastruktura IS Veřejné Správy) zahrnuje soubor technických prostředků, který vytváří prostředí pro provoz aplikací.  KI ISVS je tedy soubor HW, systémového SW a přenosové infrastruktury (WAN, LAN) který využívá veřejná správa v ČR.  Služby KI ISVS lze rozdělit na služby pro  koncového uživatele (identifikace, autentizace)  administrativní aplikace (Internet Browser, e-mail,...)  odborné – specifické aplikace (výkon veřejné moci)  provozně správní aplikace (provoz úřadu)

6 29. 3. 2004ISSS 20046 Služby KI ISVS pro potřeby:  koncového uživatele (autentizace, přiřazení oprávnění a podobně),  administrativních aplikací (přístup k internetu, sdílený tisk, fax, diskový prostor,...),  odborných aplikací (přístup do základních datových registrů, jednotné řízení přístupu k datům, sdílení dat mezi registry, rozhraní na EU,...),  provozně správních aplikací (finanční a personální systémy,...).

7 29. 3. 2004ISSS 20047 Vlastnosti datového rozhraní  Služby na aplikačním rozhraní KI ISVS určují vlastnosti infrastruktury na datovém rozhraní pro každý úřad VS (= parametry datové přípojky připojení dané LAN) např: dostupné VPN, kapacita připojení,...  Přístup k datům ovlivňuje kvalitu výkonu a služeb úřadu občanovi.

8 29. 3. 2004ISSS 20048 Úloha VS v projektu KI ISVS je :  lokalizovat místa datových rozhraní KI ISVS,  definovat zde potřebné (nikoli jen požadované) služby – jako rozdíl mezi realitou a standardem,  určit kvalitu služby (SLA) pro každou službu,  umět služby na datovém rozhraní poptat a objednat,  umět služby na datovém rozhraní převzít,  umět služby na datovém rozhraní kontrolovat a pokud splňují požadované parametry tak za ně včas platit.

9 29. 3. 2004ISSS 20049 KI ISVS jako projekt bude  mít nově definovaný cíl  projektově řízen se všemi atributy projektového řízení  mít jasně rozdělenou odpovědnost za výstavbu a provoz mezi MIČR a každým orgánem VS  nástrojem efektivního využití zdrojů  evidovat  typy úřadů a množinu VPN,  konkrétní úřady a služby na datových rozhraních KI ISVS,  bloky aplikací a jejich využívání v úřadě,  subprojekty (identifikační, ověřovací, přípravná a realizační fáze),  provozované části KI ISVS (provozní fáze logických celků KI ISVS).  v souladu s principy bezpečnosti IS

10 29. 3. 2004ISSS 200410 Plán na rok 2004 – 2005 I.  Ustálit projektový cíl a řízení projektu,  Sestavit číselníky: typů úřadů, VPN, bloků aplikací ISVS, …  Stanovit technické podmínky pro realizaci a provoz,  Připravit nástroj pro podporu nárokování, objednávku, předání a provoz služeb na datovém rozhraní KI ISVS pro každý orgán VS,  Pokračovat v reálných subprojektech KI ISVS, průběžné optimalizaci rolloutu a provozu těchto subprojektů.

11 29. 3. 2004ISSS 200411 Plán na rok 2004 – 2005 II.  IS RŽP, Internetizace knihoven, ISKN, Extranet EU,  Pilotní realizace sdílené konektivity OÚ, knihovny, školy, …  Stanovení požadavků na finanční zdroje pro rok 2005 - …  Legislativní úprava sdílení dat centrálních registrů,  Zahájení realizace projektu komunikačního prostředí ISVS,  Zpracování typových řešení na základě výsledků pilotního projektu Moravskoslezského kraje.

12 29. 3. 2004ISSS 200412 Děkuji za pozornost.


Stáhnout ppt "Podpora a rozvoj komunikační infrastruktury ISVS Ing. Lubomír Moravčík"

Podobné prezentace


Reklamy Google