Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Thomas Alva Edison.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Thomas Alva Edison."— Transkript prezentace:

1 Thomas Alva Edison

2 Thomas Alva Edison (11. února 1847 – 18
Thomas Alva Edison (11. února 1847 – 18. října 1931) byl americký vynálezce, celosvětově jeden z nejproduktivnějších a nejvýznamnějších. Na jeho jméno je vedeno více než 1000 patentů, další tisíce jich registrovaly jeho firmy. Mezi nejznámější Edisonovy vynálezy patří fonograf (předchůdce gramofonu) a žárovka. Edison je také zakladatelem dodnes vydávaného prestižního časopisu Science.

3 Edisonovo dětství a začátky
Neměl lehké dětství. Od malička byl hodně nemocný, do školy chodil pouze krátce. Už jako chlapec se velmi zajímal o přírodní vědy, ve sklepě domu kde s rodiči bydlel vybudoval malou chemickou laboratoř ve svých 10 letech. Chemikálie byly drahé, musel si na ně vydělávat prodejem zeleniny a roznáškou novin. Jeho život silně ovlivnil fakt, že při svých pokusech částečně ohluchl. V 15 letech začal vydávat vlastní noviny. Vystřídal různá zaměstnání, s mnoha jeho prvními vynálezy souvisela skutečnost, že pracoval jako telegrafista.

4 Dílo Thomas Alva Edison si nechal patentovat přes tisíc vynálezů, z nichž za zmínku stojí tyto: sčítač hlasů tiskací telegraf psací stroj duplexní telegraf uhlíkový reostat rozmnožovací stroj fonograf mikrofon žárovka první el. dynamo pojistka kinematograf el. akumulátor vrtulník

5 Fotky

6 Konec

7 Zvuk Zvuk je mechanické vlnění v látkovém prostředí, které je schopno vyvolat sluchový vjem. Frekvence tohoto vlnění, které je člověk schopen vnímat, jsou značně individuální a leží v intervalu přibližně 16 Hz až 20 000 Hz. Mechanické vlnění mimo tento frekvenční rozsah sluchový vjem nevyvolává, přesto se někdy také označuje jako zvuk. Frekvenci nižší než 16 Hz má infrazvuk, slyší jej např. sloni. Frekvenci vyšší než 20 kHz má ultrazvuk, který mohou vnímat např. psi, delfíni či netopýři. Děje, které jsou spojeny se vznikem zvuku jeho šířením a vnímáním, se nazývají akustika.

8 Konec


Stáhnout ppt "Thomas Alva Edison."

Podobné prezentace


Reklamy Google