Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Chráním sebe aneb Zdraví máme jen jedno Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz, ISSN: 1802-4785, financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Chráním sebe aneb Zdraví máme jen jedno Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz, ISSN: 1802-4785, financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno."— Transkript prezentace:

1 Chráním sebe aneb Zdraví máme jen jedno Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz, ISSN: 1802-4785, financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze. Klikni na mě!

2 Jak tak na vás koukám, vůbec netušíte, kdo já jsem. Nic si z toho nedělám. To se mi stává v každé škole, kterou navštívím. No, je to asi tak: Jmenuji se Chytrolín, bloudím si po školách a ptám se dětí na různé otázky. Kolik je 2 + 1 nebo kde se píše tvrdé y vím, mě spíš zajímá, jestli se dokážete postarat sami o sebe. To je totiž někdy daleko těžší, než znát abecedu. Asi si říkáte: Co to po nás ta oranžová jitrnička chce? Ale uvidíte, že to bude legrace. A navíc se naučíte Morseovku. Že nevíte, co to je? Morseova abeceda (nebo také Morseovka) je několik symbolů, kterými se můžeme dorozumívat. Každý symbol označuje jedno písmeno naší abecedy, kterou všichni známe. Pokud symbol změníte v písmeno, můžete číst. Klikni na mě!

3 TAK JDEME NA TO! Dostanete ode mě otázku a k ní tři odpovědi v barevných rámečcích. Jen jedna je správná! Vyberte správnou odpověď a klikněte na ni. Pouze správná odpověď vás posune na další stránku. Tam najdete symbol Morseovky a ten si napíšete na papír. Stejným způsobem získávejte další znaky Morseovky. Nezapomeňte! Pište je na papír za sebou, tak jak jdou za sebou otázky. Tečky a vodorovné čárky označují písmena. Šikmé čáry se používají k oddělení písmen. Může to vypadat třeba takto: /. _ /…. / _ _ _ /_ _/ Klikni na mě!

4 Tak tady je ta zázračná Morseova abeceda. Pomůže ti rozluštit, co mi vždy říkala maminka, když jsem byl malý. A /._ / B /_.../ C /_._./ D /_../ E /. / F /.._./ G / _ _./ H /…./ CH /_ _ _ _ / I /../ J /._ _ _ / K /_. _ / L /._../ M /_ _ / N /_./ O /_ _ _/ P /._ _./ Q /_ _._/ R /. _./ S /…/ T /_ / U /.._ / V / … _ / W /. _ _ / X /_.. _ / Y / _. _ _/ Z / _ _../ Klikni na mě!

5 1. Když vás obtěžuje cizí člověk, třeba vám nabízí sladkosti a různé dárky nebo vás láká, ať jdete s ním, co uděláte? Nebudu se s ním bavit a odejdu. Půjdu s ním. Řeknu mu svou adresu.

6 Tento symbol Morseovky si zapiš na svůj papír. Klikni myší na zelenou šipku a jedeme dál! / _../

7 2. Co dalšího byste měli udělat, kdyby vás někdo obtěžoval? Řeknu to rodičům nebo paní učitelce. Nechám si to pro sebe. Pochlubím se s tím kamarádům.

8 Tento symbol Morseovky si zapiš na svůj papír. Klikni myší na zelenou šipku a frčíme dál! /. _ /

9 3. Může se stát, že některý z vašich spolužáků bude chtít, ať mu dáte své věci nebo za něj napíšete úkol, nebo vás bude dokonce bít a urážet. Může vám i vyhrožovat. Co byste měli udělat? Svěřím se rodičům nebo paní učitelce. Nikomu to neřeknu. Nechám si to líbit.

10 Tento symbol Morseovky si zapiš na svůj papír. Klikni myší na zelenou šipku a pádíme dál! / … _ /

11 4. Když jezdíte na kolečkových bruslích, na kole nebo na lyžích, nesmíte zapomenou na helmu. klobouk. kšiltovku.

12 Tento symbol Morseovky si zapiš na svůj papír. Klikni myší na zelenou šipku a pelášíme dál! /. /

13 5. V autě nesmíte nikdy zapomenout připoutat se bezpečnostním pásem. otevřít okno. pustit si hudbu.

14 Tento symbol Morseovky si zapiš na svůj papír. Klikni myší na zelenou šipku a fičíme dál! /. _ _ _ /

15 6. Vždy, když přecházíte silnici, musíte se pořádně rozhlédnout. držet za ruce. podívat před sebe.

16 Tento symbol Morseovky si zapiš na svůj papír. Klikni myší na zelenou šipku a utíkáme dál! / … /

17 7. Pokud se ztratíte, co je nutné znát? Své jméno, adresu a telefon. Kolik vážím a měřím. Místo, kde se právě nacházím.

18 Tento symbol Morseovky si zapiš na svůj papír. Klikni myší na zelenou šipku. Nezastavujeme, jedeme dál. /.. /

19 8. Co uděláte, když najdete mrtvé zvíře? Nechám ho ležet a nesahám na něj. Zakopu ho. Vezmu ho do rukou a hodím do koše.

20 Tento symbol Morseovky si zapiš na svůj papír. Klikni myší na zelenou šipku a prcháme dál! /. _ _. /

21 9. Když potkáte toulavého pejska, nebudete mu nic dávat, ani na něj sahat. vezmete si ho domů. pohladíte si ho a dáte mu najíst.

22 Tento symbol Morseovky si zapiš na svůj papír. Klikni myší na zelenou šipku a plazíme se dál! / _ _ _ /

23 10. Venku je krásně, svítí sluníčko a vy stojíte na břehu rybníka. Rádi byste se zchladili. Můžete skočit z břehu do vody? V žádném případě. Nevím, jaká je zde hloubka a co je na dně. Můžu, musím se přece zchladit. Ano, skočím a uvidím.

24 Tento symbol Morseovky si zapiš na svůj papír. Klikni myší na zelenou šipku a šlapeme dál! /_ _.. /

25 11. Venku je horko a vy jdete k vodě. Na co nesmíte zapomenout? Na sluneční brýle, klobouk, krém na opalování a pití. Na svačinku. Vzít si mýdlo a ručník.

26 Tento symbol Morseovky si zapiš na svůj papír. Klikni myší na zelenou šipku a prcháme dál! /_ _ _ /

27 12. Znáte důležitá telefonní čísla, která mohou vám nebo ostatním zachránit život? Pokud ano, klikněte na správný rámeček. Kuku, na mou věru, už se blížíš k závěru. 158 – policie 150 – hasiči 155 – záchranná služba 112 – evropské číslo tísňového volání 158 – policie 150 – hasiči 255 – záchranná služba 212 – informace 120 – policie 126 – záchranná služba 100 – hasiči 112 – evropské číslo tísňového volání

28 Tento symbol Morseovky si zapiš na svůj papír. A to je vše! Určitě to pro vás byla hračka a spoustu informací jste už dávno znali. Možná jste se dozvěděli něco nového. Pokud ano, pak jsem potěšen. Dnes se s vámi loučím, ale ne na dlouho. Ahoj a opatrujte se! Váš Chytrolín /. _./


Stáhnout ppt "Chráním sebe aneb Zdraví máme jen jedno Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz, ISSN: 1802-4785, financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno."

Podobné prezentace


Reklamy Google