Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Jakub Jan Ryba Česká mše vánoční

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Jakub Jan Ryba Česká mše vánoční"— Transkript prezentace:

1 Jakub Jan Ryba Česká mše vánoční
Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.

2 Jakub Jan Ryba Narodil se 26. října 1765 v Přešticích. Zemřel 8. dubna 1815 ve Voltuši u Rožmitálu pod Třemšínem.

3 Jakub Jan Ryba Byl českým hudebním skladatelem.
Hudební směry, které ho v jeho tvorbě ovlivnily, byly klasicismus i romantismus. Jakub Jan Ryba byl také sběratelem českých lidových písní. Jeho nejznámější dílo, Česká mše vánoční, je dosud nejhranější skladbou v období Vánoc.

4 Česká mše vánoční J. J. Ryba ji složil v roce 1796.
Mše se někdy hrává také pod názvem „Hej, mistře“. Je to církevní skladba s českým textem, jehož autorem je také Jakub Jan Ryba. Příběh vypráví o zvěstování Kristova narození a příchodu pastýřů k jesličkám. Odehrává se v českém prostředí.

5 Česká mše vánoční Tato mše se rychle rozšířila po českých zemích.
Už od počátku vznikalo mnoho různých úprav (změny instrumentace, textu, melodie, transpozice do jiných tónin). Originální partitura se bohužel nedochovala. Původní orchestrace: sólové hlasy a smíšený sbor, koncertní flétna, klarinety, lesní rohy, trubka, housle, viola, kontrabas, tympány, koncertní varhany.

6 Česká mše vánoční - obsah
9 částí: Kyrie (dialog pastýřů – „Hej, mistře, vstaň bystře!“) Gloria (andělské hlasy ohlašují narození Mesiáše) Graduale (pastýř oznamuje lidem narození Krista) Credo (všichni se chystají na cestu k Betlému) Offertorium (pastýři se klanějí Ježíškovi, přinášejí dary) Sanctus (lidé a andělé chválí Boha) Benedictus (pastýři opěvují narozeného Spasitele) Agnus (pastýři se loučí s Ježíšem a prosí o požehnání) Communio (slavnostní zakončení mše)

7 Česká mše vánoční hudební ukázka č. 1 hudební ukázka č. 2

8 Úkoly: Poslechněte si první hudební ukázku se zavřenýma očima a pokuste se rozeznat, které hudební nástroje slyšíte. Správnost si ověřte z videozáznamu. Jakou náladu a atmosféru má tato hudební skladba? Jaké pocity ve vás vyvolává? Poslechněte si z CD i další části České mše vánoční. Pokud je to možné, navštivte v předvánočním období koncert.

9 Obrázek: uveřejněný odkaz [cit. 2009-27-01]
Obrázek: uveřejněný odkaz [cit ]. Dostupný pod licencí Public Domain – na Ostatní zdroje:


Stáhnout ppt "Jakub Jan Ryba Česká mše vánoční"

Podobné prezentace


Reklamy Google