Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

VÝZNAMNÁ SOUČÁST MODERNÍ POPULÁRNÍ HUDBY

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "VÝZNAMNÁ SOUČÁST MODERNÍ POPULÁRNÍ HUDBY"— Transkript prezentace:

1 VÝZNAMNÁ SOUČÁST MODERNÍ POPULÁRNÍ HUDBY
Folk čili folk music VÝZNAMNÁ SOUČÁST MODERNÍ POPULÁRNÍ HUDBY Dostupné z Metodického portálu ISSN: 1802–4785, financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.

2 Co se vlastně přesně rozumí pod tímto hudebním žánrem?
Folk jako něco lidového, co vychází z lidové hudby? Folk znamená amatérskou hudební lidovou tvorbu. Něco jako když František Nedvěd nebo Jarek Nohavica hrají někde na koncertě na kytaru? Folk není vázán na určitý nástroj nebo hudebníka, je spojen s kulturou konkrétní země, etnika. A co folk jinde ve světě? Existuje něco takového? Folk má kořeny v Anglii, původně znamenal anglickou lidovou píseň. Folková tvorba existuje snad ve všech zemích světa! Dostupné z Metodického portálu ISSN: 1802–4785, financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.

3 Co to tedy znamená folková hudba?
Folková hudba (tedy hudební folk) vyjadřuje amatérskou hudební tvorbu a její amatérské hudební provozování nebo amatérské písničkářství. Slovní spojení folk music znamená lidovou hudbu (etnickou). Znamená to snad, že lidová hudba je totéž co hudba etnická? A co je to tedy etnická hudba? K tomu bude třeba definovat slovo ETNICKÝ… Dostupné z Metodického portálu ISSN: 1802–4785, financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.

4 Etnická hudba Vychází ze slova etnikum. Co to vlastně je?
Jde o různě velkou skupinu lidí, kteří mají stejný historický původ (Češi, Poláci, Maďaři, ale třeba i Židé nebo Romové). Nemusí jít nutně o skupinu, která má společný stát jako svůj domov! Tato skupina lidí (v pravěku mohlo jít třeba o kmeny nebo tlupy) má společnou kulturu, a tedy i hudbu. Dostupné z Metodického portálu ISSN: 1802–4785, financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.

5 Co např. může mít etnikum společné?
Hudbu Knihy Architekturu Jazyk Dostupné z Metodického portálu ISSN: 1802–4785, financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.

6 A co česká etnická hudba? Co český folk?
Ano, máme ho tu taky…  Kdy asi vznikl? Nejspíš někdy v 60. letech 20. století z trampských písní. A co česká lidovka, ta sem nepatří? Ale patří, český folk stojí právě na jejích základech! V čem spočívá základní odlišnost lidovek a folkových písní? Lidové písně (lidovky) neznají svého autora, vyrůstají z lidové slovesnosti a tradic. Folk je hudbou sice spjatou s kulturou, ale osobnost autora zde není zanedbatelná, právě naopak! Fajn, pár ukázek českého folku? Prosím… (viz ukázky z CD Hudební výchova pro 8. ročník základní školy) Dostupné z Metodického portálu ISSN: 1802–4785, financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.

7 A na závěr malý kvíz…  Folk lze označit jako:
hudbu s uměleckými ambicemi hudbu, která vyrůstá z lidových tradic hudbu jazzového okruhu Koho z následujících umělců lze označit za folkového hudebníka? Petra Jandu Jarka Nohavicu Lucii Bílou Dostupné z Metodického portálu ISSN: 1802–4785, financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.

8 A na závěr malý kvíz…  Folk je spojován: Kořeny folku lze hledat v:
s kulturou země či národa s uměleckými osobnostmi dané země je na kultuře nezávislý Kořeny folku lze hledat v: jižní Americe Německu Anglii Dostupné z Metodického portálu ISSN: 1802–4785, financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.

9 A na závěr malý kvíz…  Pod slovem etnikum rozumíme:
skupinu lidí se stejným historickým původem publikum zúčastněných lidí na hudebním koncertu skupinu lidí, která má podobné umělecké názory Etnikum může mít společné: Jazyk architekturu hudbu Dostupné z Metodického portálu ISSN: 1802–4785, financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.

10 A na závěr malý kvíz…  Český folk vznikl pravděpodobně:
z trampských písní z rockové hudby z popové hudby Pokus si vzpomenout alespoň na tři české folkové hudebníky. Dostupné z Metodického portálu ISSN: 1802–4785, financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.

11 Zdroje Všechny uveřejněné fotografické odkazy [cit ]. Dostupné pod licencí Creative Commons na . Charalambidis, A. a spol.: Hudební výchova pro 8. ročník základní školy. Praha: SPN, 1998, 125 s. ISBN Dostupné z Metodického portálu ISSN: 1802–4785, financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.


Stáhnout ppt "VÝZNAMNÁ SOUČÁST MODERNÍ POPULÁRNÍ HUDBY"

Podobné prezentace


Reklamy Google