Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Disperzní křivky Pro jednotlivé látky se závislost indexu lomu na vlnové délce udává disperzní křivkou. Obvykle index lomu s rostoucí vlnovou délkou klesá,

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Disperzní křivky Pro jednotlivé látky se závislost indexu lomu na vlnové délce udává disperzní křivkou. Obvykle index lomu s rostoucí vlnovou délkou klesá,"— Transkript prezentace:

1 Disperzní křivky Pro jednotlivé látky se závislost indexu lomu na vlnové délce udává disperzní křivkou. Obvykle index lomu s rostoucí vlnovou délkou klesá, což je označováno jako normální disperze. Normální disperzi lze vyjádřit pomocí Cauchyova disperzního vzorce                            , kde A, B a C jsou materiálové konstanty Pro úzké intervaly vlnových délek se v praxi obvykle omezujeme na první dva členy, tzn.

2 Jako charakteristická disperze se označuje veličina
Tato veličina udává rychlost změny indexu lomu v závislosti na změně vlnové délky Pro normální disperzi platí Anomální disperze úzce souvisí s absorpcí světla. Pro anomální disperzi platí

3 Typický graf normální disperze

4

5 S pojmem charakteristické disperze látky se v praxi často setkáváme.
Např. při výpočtu rozlišovací schopnosti hranolového spektrálního přístroje


Stáhnout ppt "Disperzní křivky Pro jednotlivé látky se závislost indexu lomu na vlnové délce udává disperzní křivkou. Obvykle index lomu s rostoucí vlnovou délkou klesá,"

Podobné prezentace


Reklamy Google