Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Botswana Název školy Gymnázium Zlín - Lesní čtvrť

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Botswana Název školy Gymnázium Zlín - Lesní čtvrť"— Transkript prezentace:

1 Botswana www.zlinskedumy.cz Název školy Gymnázium Zlín - Lesní čtvrť
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu Rozvoj žákovských kompetencí pro 21. století Název šablony III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Název DUM Botswana Označení DUM VY_32_INOVACE_12_2_19 Autor RNDr.Tomáš Danielis Datum Vzdělávací oblast Člověk a příroda Vzdělávací obor Zeměpis Tematický okruh Regionální geografie Asie a Afriky Ročník 1. ročník a kvinty gymnázia

2 Proč Botswana? příklad demokracie a prosperity
Co je základem prosperity a rozvoje?  vzdělání – 80% gramotných, kvalitní hospodářská infrastruktura, bezpečnost.

3 Podle atlasu doplň: Kde se tento stát nachází?
Jaké jsou přírodní podmínky? Jaká je hustota zalidnění? Jaké je přírodní bohatství?

4 Odpovědi: Vnitrozemí jižní Afriky.
Vcelku suché podnebí. Typické krajiny:… ..savany, stepi, poušť Kalahari, polopoušť. Nízká hustota zalidnění. Diamanty, barevném kovy, krásná zachovalá příroda. Co bude tvořit základ hospodářství? Těžba nerostných surovin. Cestovní ruch, protože tu je bezpečno.

5   Cestovní ruch Křováci Obr. 1

6 Delta řeky Okavango Obr. 2

7 Obr. 3 Obr. 4

8 Kontroverzní varianta cestovního ruchu
Díky výborným přírodním podmínkám a vysokému stupni ochrany zvěře je zde povolen i sportovní odstřel. Dokonce došlo i k přemnožení slonů a legálně se vyváží slonovina. Kam nejvíce? Čína + buddhistické země.

9 Diamanty Obr. 5

10 Hlavní město Gaborone nově přestavěné Obr. 6

11 Je to Afrika, takže tu musí být problém
Je to epidemie AIDS HIV pozitivních je 38,5 procenta Botswaňanů ve věku od 15 do 40 let. AIDS zabíjí tolik mladých lidí, že se průměrná délka života v Botswaně snížila z původních 65 let na 39.

12 AIDS Obr. 7

13 Opatření proti AIDS Obrovské investice do nemocnic a aplikace antivirotik. Zajímavost: česká stopa – zatím nejúčinnější lék vynalezl český vědec Antonín Holý. Přesvědčují katolickou církev o potřebě užívání kondomů v této lokalitě, někde se povedlo.

14 Zdroje SEWELL, Ian. Wikipedia.org [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: SEAWIFS. Wikipedia.org [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: DDD DDD. Wikipedia.org [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: JOHN. Wikipedia.org [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: HAUSSMANN. Wikipedia.org [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: FILIPPO, Jean. Wikipedia.org [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: XED. Wikipedia.org [online]. [cit ]. Dostupný na WWW:


Stáhnout ppt "Botswana Název školy Gymnázium Zlín - Lesní čtvrť"

Podobné prezentace


Reklamy Google