Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Lekce od divokých hus Neznámý autor Napadlo Tě už někdy zamyslet se nad tím, proč létají divoké husy v hejnu ve tvaru V?

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Lekce od divokých hus Neznámý autor Napadlo Tě už někdy zamyslet se nad tím, proč létají divoké husy v hejnu ve tvaru V?"— Transkript prezentace:

1

2 Lekce od divokých hus Neznámý autor

3 Napadlo Tě už někdy zamyslet se nad tím, proč létají divoké husy v hejnu ve tvaru V?

4 Jakmile husa zamává svými křídly, vytvoří se zvedající proud pro husu, která letí za ní. V hejnu ve tvaru V urazí celá skupina nejméňe o 71 % delší cestu, než kdyby každý pták letěl sám.

5 …a hned se opět vrátí ke skupině. Jakmile husa opustí hejno ve tvaru V, najednou má pocit, jako kdyby ji táhlo k zemi těžké závaží…

6 Když se vedoucí husa unaví, zařadí se na konec hejna, aby si mohla odpočinout, a na její místo v čele se posune jiná.

7 Husy letící na konci hejna hlasitě povzbuzují ty v čele skupiny.

8 Zůstanou s ní do té doby, než opět bude schopna pokračovat v cestě, nebo dokud nezemře. Když některá z hus onemocní nebo se zraní, další dvě se s ní oddělí z hejna, aby jí mohly poskytnout ochranu.

9 Poté se vydají na cestu, aby buď dohnaly své hejno, nebo aby se připojily k jinému.

10 Můžeme se pozorováním divokých hus něčemu naučit? Můžeme se pozorováním divokých hus něčemu naučit?

11 Podle anglického originálu zpracovalo Katechetické a pedagogické centrum Biskupství královéhradeckého Určeno pouze pro výukové účely.. 2012


Stáhnout ppt "Lekce od divokých hus Neznámý autor Napadlo Tě už někdy zamyslet se nad tím, proč létají divoké husy v hejnu ve tvaru V?"

Podobné prezentace


Reklamy Google