Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Dostálová Michaela INZ

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Dostálová Michaela INZ"— Transkript prezentace:

1 Dostálová Michaela INZ
TDI PLASTOVÁ OKNA

2 Okna mají splňovat nejen svou funkční úlohu, ale také musí vyhovovat po estetické stránce.
Vlastnosti oken a rámů OKNA: hodnoty U se podařilo snížit i pod 0,8 W/ (m2.K) zcela dostačující je obvykle hodnota 1,2 W/ (m2.K) RÁMY: kvalitní rámy s hodnotou U = 1,2 W/(m2.K) nebo nižší a k tomu zasklení s U = 1,4 W/ (m2.K)

3 Okenní rámy

4 Musí být vždy mechanické
Způsoby upevnění Musí být vždy mechanické Použití pouze montážní pěny či lepidla je nedostačující. Kovová hmoždinka – min hloubka zakotvení 30mm, do betonu, cihelného zdiva, pískovce, pórobetonu, přírodního kamene. Turbošroub – min 30 – 60mm, beton, cihlové zdivo, pórobeton, přírodní kámen. Kotva Pomocné a distanční podložky – musí být po upevnění okna odstraněny Systém musí být připraven na různé tepelné roztažnosti okenního rámu a okolní konstrukce.

5 Technické řešení osazení rámu
Nutné dotěsnění - trvale pružné tmely Dobrý tmel - měl by zvládnout minimálně 25% deformaci po dobu alespoň 10 let Kontrola - detaily nadpraží, ostění a parapetů

6 Připojovací spára (stěna-okno)
Tepelná izolace – v prostoru spáry v místě styku okna a stěny nesmí vzniknout tepelný most. Zvuková izolace – nekvalitně provedená spára má vliv na zvukově izolační vlastnosti okna, průchod vzduchu = průchod zvuku. Přenos sil – spojovací spára musí umožnit přenášení sil mezi oknem a stěnou. Jde o síly vznikající v důsledku otřesů, tepelných pohybů, pnutí a síly způsobené manipulací s oknem. Těsnost – zevnitř musí být spára trvale těsná pro vzduch a zabránit tak průchodu vlhkosti do vnitřního prostoru. Těsnost proti dešti – z vnější strany je spára namáhána působením střídání teplot, UV záření a nárazového deště, spára musí být provedena kvalitně Spára musí splňovat dle ČSN – 2 tyto požadavky:

7 Způsoby utěsnění – tepelně izolační materiály
plnící PUR pěna,minerální pěna, skelná vata,samolepící izolační pásky Plnící a izolační materiál nesmí dodatečně reagovat, poškozovat rám a vylučovat škodlivé látky. Možnost deformace rámu v důsledku přebytku pěny a následné reakce. Vypěnovat lze jen při teplotách vyšších než 5°C.

8 Hlavní body kontroly: Na výrobky je vydáno prohlášení o shodě.
K výrobku je zpracován technologický předpis se kterým jsou pracovníci prokazatelně seznámeni a který je trvale k dispozici na stavbě. Dopravená okna jsou bez vad, kompletní, rozměrově správná. U připravených otvorů byla zkontrolována kolmost a rovnoběžnost ostění, nadpraží a horních ploch parapetů. Správné umístění oken. Okno musí být připraveno pro správný otvor. K dispozici musí být všechny doplňky – parapety, rozšiřovací profily, krycí lišty. Připravenost otvoru - připravený otvor je větší o předepsaný rozměr (8-30 mm) než okno, které do něj bude osazováno. U jednovrstvých stěn je okno osazováno doprostřed, u vícevrstvých stěn je okno osazováno co nejblíže k tepelné izolaci – pokud není poloha stanovena v detailní dokumentaci.

9 Hlavní body kontroly: Práce musí být prováděny v souladu s technologickým postupem. Upevnění okna je bezpečné. Okno nesmí ohrožovat životy a bezpečnost lidí, dodržení upevňovacích bodů – zamezení deformací rámu pnutím. Před konečnou fixací je nutná kontrola provedení minimální šířky spáry – je možné umístit distanční podložky a zda je okno dokonale vodorovně a svisle vyváženo. Okna musí být kotvena do pevného materiálu. Omítky nesmí být připojeny přímo na rám. Musí být namontovány všechny doplňky a příslušenství. Rám okna, okenní kování a skla musí být chráněna před zednickými pracemi. Plasty použité na okenní profily musí být odolné proti působení vápna a cementu. K oknu musí být dodán návod na údržbu a obsluhu okna.

10 Kontrola prací Po montáži by mělo následovat seřízení kování.
Pro jeho kontrolu stačí zrakové vyhodnocení a kontrola všech poloh kování.

11 Kontrola prací Před odchodem montérů je běžné podepsání zápisu o osazení oken. Zde je prostor pro popis objevených závad: naprasklé zasklení odchlíplé zasklívací lišty, hluboké šrámy v rámu, nefungující kování jiné zjevné závady Během zednických prací může dojít k drobným poškozením rámů- malé vrypy či škrábance. Situaci by měla zvládnout prováděcí firma pomocí speciálních leštících past.

12

13 Servisní prohlídka: Pohledová kontrola produktu
Kontrola těsnosti produktu Kontrola funkčnosti těsnění, profilu, skla a kování Očištění a promazání kování produktu Promazání pryžového těsnění Celkové seřízení produktu Vyplnění záznamu o prohlídce a doplnění termínu další prohlídky Provedení vyúčtování

14 Proč to všechno dělat? …………aby to „trošku vypadalo“


Stáhnout ppt "Dostálová Michaela INZ"

Podobné prezentace


Reklamy Google