Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Nikola Houšková, Aneta Říhová

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Nikola Houšková, Aneta Říhová"— Transkript prezentace:

1 Nikola Houšková, Aneta Říhová
PLANETA ZEMĚ Nikola Houšková, Aneta Říhová

2 Něco na úvod

3 Teorie velkého třesku Velký třesk byla obrovská exploze, po které se začal vesmír rozpínat a čas běžet. Jeden z důsledků bylo, že vesmír má nyní jiné podmínky než v minulosti. Poprvé tento název využil Fred Hoyle- astrofyzik a astronom.

4 Sluneční soustava Sluneční soustava, jejíž součástí je i Země, je nepatrnou součástí spirální galaxie Mléčné dráhy- kterou za jasného počasí lze pozorovat i ze Země. Nejbližší její hvězdou je Slunce, které je obíháno osmi planetami. V nich je i naše planeta Země.

5 Země Průřez Zemí Země

6 Pohyb Země Země se otáčí kolem své osy za 24 hodin. Během této doby se u nás vystřídá den a noc. Země se také otáčí kolem Slunce a to za 365 dní. Během této doby se střídají čtyři roční období, rovnodenost a slunovrat.

7 Umístění a teplota Země
Tvar Země se podobá kouli, která po obvodu měří km. Je třetí nejbližší planeta Slunce, které je od nás vzdáleno km. Povrchová teplota Země je průměrně 22° C.

8 Podobnosti a odlišnosti
Je příbuzná s planetami: Merkur, Venuše a Mars. Jsou si podobní hlavně svou velikostí, tvarem, polohou a hmotností. Všechny tyto planety jsou zemského typu. Země se ale odlišuje tím, že je to jediná planeta, na které existuje život.

9 Stavba Země Země se skládá z kůry- kontinentální a oceánské, pláště- svrchního a spodního, vnějšího jádra, vnitřního jádra a nově objeveného nejvnitřnější jádra. Věda o Zemi se nazývá GEOLOGIE- zkoumá její složení, stavbu, vývoj, …

10

11 Shrnutí o Zemi Počet měsíců - 1 Průměr – 12 756 km
Vzdálenost od Slunce – km Oběžná doba kolem Slunce – 365 a 1/4 dne Oběžná doba kolem své osy – 24 hodin

12 Zajímavosti Zemi zařadil mezi planety Mikoláš Koperník v 16. století.
V 17. století jsme se pomocí dalekohledu dozvěděli, že Země je dokonalá koule, na rozdíl od Jupitera a Saturna, které jsou zploštělé. Kvůli tomu, aby někteří fyzikové dokázali něco o vesmíru (že Slunce není středem vesmíru,…) byla spousta z nich potrestána.


Stáhnout ppt "Nikola Houšková, Aneta Říhová"

Podobné prezentace


Reklamy Google