Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

počítačová BEZPEČNOST

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "počítačová BEZPEČNOST"— Transkript prezentace:

1 počítačová BEZPEČNOST

2 Co to je počítačová bezpečnost?
Je to obor informatiky, který se zabývá zabezpečením informací v počítačích (odhalení a zmenšení rizik spojených s používáním počítače). Počítačová bezpečnost zahrnuje tyto úkoly: zabezpečení ochrany před neoprávněným manipulováním se zařízeními počítačového systému, ochranu před neoprávněnou manipulací s daty, ochranu informací před krádeží (nelegální tvorba kopií dat) nebo poškozením, bezpečnou komunikaci a přenos dat (kryptografie), bezpečné uložení dat, celistvost a nepodvrhnutelnost dat.

3 Na co si tedy máme dát pozor?
Malware Na co si tedy máme dát pozor? Obecně se „škodlivé programy“ nezívají malware. Jsou to počítačové programy určené k vniknutí nebo poškození počítačového systému. Pod souhrnné označení Malware se zahrnují nejrůznější viry, trojské koně, spyware, adware apod. Proč malware existuje? Motivy bývají různé, ale jedním z nejčastějších důvodů je pomsta. Programátor nebo správce systému, který byl propuštěn ze zaměstnání, může v systému zanechat zadní vrátka nebo softwarovou „časovanou bombu“, která mu umožní poškodit v budoucnu systémy bývalého zaměstnavatele nebo zničit jeho vlastní dřívější práci.

4 Co je to Trojský kůň? Trojský kůň může být samostatný program, který se tváří užitečně – například hra, spořič obrazovky nebo nějaký jednoduchý nástroj. Časté jsou spořiče obrazovky s erotikou nebo pornografií. Někdy se trojský kůň vydává za program k odstraňování malware (dokonce jako takový může fungovat a odstraňovat konkurenční malware). Tato funkčnost slouží ale pouze jako maskování záškodnické činnosti, kterou v sobě trojský kůň ukrývá.

5 Co je to počítačový červ?
Jde v podstatě o počítačový vir, který se šíří pomocí infikovaných souborů. Úspěšně infikovaný systém červ využije k odeslání své kopie na další systémy v síti Internet a velmi rychle se tak rozšiřuje. Dominový efekt může mít za následek až zahlcení počítačové sítě! Jak se můžu ochránit před červem? Být opatrný při práci s em. Mít bezpečný operační systém. Mít nainstalovaný antivir, nebo jiný bezpečnostní systém.

6 Co je to Hoax? Proč jsou nebezpečné?
Hoax (anglické slovo hoax označuje podvod, mystifikaci či žert) je nevyžádaná , Jabber nebo ICQ zpráva, která uživatele varuje před nějakým virem, prosí o pomoc, informuje o nebezpečí, snaží se ho pobavit apod. Běžní uživatelé hoaxům často věří a (v dobré víře) jednají podle nich (a rozesílají je dále ve snaze pomoci i ostatním). Proč jsou nebezpečné? Obtěžování příjemců. Nebezpečné rady. Zbytečné zatěžování linek a serverů. Ztráta důvěryhodnosti. Prozrazení důvěrných informací.

7 Další nástrahy počítače.
Váš počítač nemusí napadnout nutě jen vir. Může se stát, že vás napadne fyzická osoba. Proto by si každý člověk měl dávat pozor, aby nikde nepsal osobní informace (telefonní číslo, heslo, adresu, osobní fotky…)! Kdyby se přece jen stalo, že by vás někdo začal psychicky či fyzicky vydírat, okamžitě se obraťte na dospělou osobu, ať už je to váš učitel, policista či rodič. Za žádnou cenu si to nenechávejte pro sebe!


Stáhnout ppt "počítačová BEZPEČNOST"

Podobné prezentace


Reklamy Google