Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/34.0386 „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/34.0386 „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola."— Transkript prezentace:

1 Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/34.0386 „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola hospodářská a lesnická, Frýdlant Bělíkova 1387, příspěvková organizace Šablona:III/2 Sada:VY_32_INOVACE_ObP.2.19 Kontrolní pokladny Vytvořeno:29.04.2013 Ověřeno: 17.05.2013 Třída:PRO2, ŘU2, PV1, PRO1

2 Kontrolní pokladny Vzdělávací oblast:Odborné předměty Předmět:Obchodní provoz Ročník:1., 2. Autor:Yvona Baboráková Časový rozsah:1 vyučovací hodina Pomůcky:notebook, projektor Klíčová slova:kontrolní, terminálové, registrační, počítačové pokladny, scanner, skladová evidence Anotace: Materiál je určen k seznámení se s jednotlivými druhy kontrolních pokladen používaných v prodejnách.

3 Druhy kontrolních pokladen 1)Elektronické registrační 2)Terminálové pokladny 3)Počítačové pokladny

4 Elektronické registrační pokladny jsou určené pro malé a střední prodejny (někdy používané i v supermarketech) kromě účtování je možné provádět provést opravu poslední položky % sleva a % přirážka příjem – registrace ranního limitu výdej – registrace odvodu tržby zůstatek – deklarace hotovosti v zásuvce registrace platby v hotovosti, bezhotovostní a na úvěr

5 Terminálové pokladny jsou připojeny k PC; scannery jsou umístěné buď v posuvném pásu pokladního boxu nebo samostatně zajišťují informace o obratu na jakémkoli oddělení mohou sledovat prodej za hotové i na úvěr vystavuje pokladní doklad včetně DPH

6 Počítačové pokladny plní funkci registrační pokladny a PC s jednoduchým programem nejčastěji se používají ve specializovaných prodejnách (obuv) zajišťují nejdokonalejší systém pro skladovou evidenci registrují prodej za hotové i na úvěr vedou pokladní deník; vystavují daňové doklady dávají ucelený přehled o prodávaném zboží

7 Některé pokladny

8 Kontrolní otázky 1. Vyjmenujte druhy pokladen. 2.V čem se liší terminálové a počítačové pokladny?

9 Správné odpovědi 1. Elektronické registrační, terminálové počítačové. 2. Počítačové zajišťují nejdokonalejší systém pro skladovou evidenci.

10 Použité zdroje KAPLOVÁ, Františka. Obchodní provoz pro střední odborná učiliště. 1.vyd.Olomouc, 2001, ISBN 80- 7182-131-4. novum.cz xb-1.cz vahy-pokladny-systemy.cz Pokud není uvedeno jinak, jsou použité objekty vlastní originální tvorbou autora. Materiál je určen pro bezplatné používání pro potřeby výuky a vzdělávání na všech typech škol a školských zařízení. Jakékoliv další využití podléhá autorskému zákonu. Veškerá vlastní díla autora (fotografie, videa) lze bezplatně dále používat i šířit při uvedení autorova jména.


Stáhnout ppt "Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/34.0386 „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola."

Podobné prezentace


Reklamy Google