Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Rozdíl vnímání a představy

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Rozdíl vnímání a představy"— Transkript prezentace:

1 Rozdíl vnímání a představy

2 Vnímání X Představa Poznávací proces zachycující to, co v daném okamžiku působí na naše smyslové orgány (ve spolupráci s částí mozku a nervových drah). Výsledkem vnímání jsou vjemy. Názorný obraz předmětů a tvarů, které v daném okamžiku nevnímáme. Nejde o vytváření z ničeho, základem je vždy naše zkušenost, vjemy a paměťové představy.

3 Rozdíl mezi vjemem a představou:
Vjemy jsou skutečné, mají objektivní charakter – představy jsou obrazné, mají subjektivní charakter Vjem je celistvý - představa úlomkovitá (můžeme si představit pouze část) Vjemy jsou přesnější - představa není tak přesná a jasná, je chudší na detaily Vjem je živý, prokreslený, vybarvený - představa je vybledlá Vjem nelze vyvolat na základě vůle - představa je vůlí ovlivnitelná Vjemy můžeme mít ve vědomí tak dlouho, jak chceme, jsou stálé - představy si můžeme záměrně vybavit, ale nejsou stálé jako vjem.

4 Rozdíl mezi vjemem a představou spočívá v tom, že vjem je psychický obraz objektu, který v dané chvíli působí na naše smysly, zatímco u představy se jedná o psychický obraz objektu, který aktuálně na na naše smysly nepůsobí.


Stáhnout ppt "Rozdíl vnímání a představy"

Podobné prezentace


Reklamy Google