Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

BYZANTSKÁ ŘÍŠE Byzantská říše vznikla po rozdělení Římské říše na území Říše …………. Zahrnovala zejména Malou Asii a ……….. poloostrov.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "BYZANTSKÁ ŘÍŠE Byzantská říše vznikla po rozdělení Římské říše na území Říše …………. Zahrnovala zejména Malou Asii a ……….. poloostrov."— Transkript prezentace:

1 BYZANTSKÁ ŘÍŠE Byzantská říše vznikla po rozdělení Římské říše na území Říše …………. Zahrnovala zejména Malou Asii a ……….. poloostrov.

2 KONSTANTINOPOL Hlavním městem byla Konstantinopol (bývalá osada Byzantion). Slované městu říkali ………... Město mělo výbornou polohu (úžina Bospor). Kontrolovalo obchod mezi …………. a Asií. Je to jediné město světa ležící ve ……… světadílech.

3 Město založil římský císař ………. v r. 305 n. l
Město založil římský císař ……….. v r.305 n.l. a zvolil ho za nové hlavní město Římské říše. Město se stalo významným politickým a obchodním střediskem středověkého světa. Proti nájezdům barbarů ho chránily mohutné ………..

4 JUSTINIÁN I. Nejvýznamnějším panovníkem se stal císař ………, který vládl v letech Byl velmi vzdělaný a mocný. Sestavil ………. občanského práva, který se stal vzorem pro podobné zákoníky v jiných zemích. Ustanovení ……… postavení císaře vůči církvi a poddaným.

5 CESAROPAPISMUS Justinián soustředil do svých rukou nejen světskou, ale i církevní moc. Rozhodoval o řadě církevních záležitostí a konstantinopolský patriarcha (obdoba papeže) mu byl podřízen.

6 VLÁDA NAD STŘEDOMOŘÍM Za Justiniána dosáhla byzantská říše …………. územního rozsahu. Zahrnovala celé Středomoří. Justiniánovým generálům se podařilo ovládnout téměř celou ……., ostrovy ve Středomoří, dnešní Chorvatsko a severní pobřeží ………

7 ARCHITEKTURA Justinián I. se proslavil velkolepými stavbami, které se zachovaly do naší doby. V Konstantinopoli nechal vystavět chrám Hagia Sofia (…… …….). V severoitalském městě Ravenna sídlil císařův zástupce pro Itálii a můžeme v něm také najít několik byzantských chrámů.

8 NESPOKOJENOST LIDÍ Justinián potřeboval obrovské množství peněz na armádu a stavbu velkolepých chrámů. Proto často vypisoval nové ……. . Lidé se kvůli tomu bouřili. Nejznámějším povstáním bylo Niká r.532. Z obležení davu zachránila Justiniána až jeho manželka Theodora s pomocí armády generála Belisara. Povstání bylo krvavě potlačeno.

9 ROZPAD BYZANTSKÉ ŘÍŠE Byzantská říše se stávala terčem nájezdů Turků z východu a Bulharů ze severu. Neustále s nimi bojovala. Proti Turkům neúspěšně. R.1453 se Turkové obklíčili Konstantinopol, dobyli ji a Byzantská říše zanikla.


Stáhnout ppt "BYZANTSKÁ ŘÍŠE Byzantská říše vznikla po rozdělení Římské říše na území Říše …………. Zahrnovala zejména Malou Asii a ……….. poloostrov."

Podobné prezentace


Reklamy Google