Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Odpověz: ANO NE 1) věrozvěsti šíří víru 2) 863 přišli bratři Konstantin a Metoděj na Velkou Moravu 3) Velká Morava přijala křesťanství z Franské říše a.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Odpověz: ANO NE 1) věrozvěsti šíří víru 2) 863 přišli bratři Konstantin a Metoděj na Velkou Moravu 3) Velká Morava přijala křesťanství z Franské říše a."— Transkript prezentace:

1 Odpověz: ANO NE 1) věrozvěsti šíří víru 2) 863 přišli bratři Konstantin a Metoděj na Velkou Moravu 3) Velká Morava přijala křesťanství z Franské říše a psala latinkou 4) 1. společným státem Čechů a Slováků byl český stát 5. O období od smrti Sáma až po Bořivoje I. víme úplně všechno 6) Bivoj byl historická postava 7) Hunové vpadli do Evropy ze stepí z východu 8) Slované přišli do Evropy z území mezi Vislou a Dněprem 8) Sámo byl Slovan 9) v bitvě u Vogastisburku porazili Arabové Franskou říši 10) Boleslav I. razil 1. české mince 11) Svatý Václav zabil svého bratra Boleslava KYJEVSKOU Rus založili Vikingové 12) Co se stalo. 28.9. 935 a 28.9. 995 ?????????

2 VZNIK KYJEVSKÉ RUSI Největší říše v Evropě Doba trvání: 9. – 12. století

3 přes území východních Slovanů vedly obchodní cesty ZEMĚDĚLSTVÍ: Obilí Lov, rybolov Obchod: - ze Severu (ze Skandinávie) : kožešiny, jantar, vosk - z jihu ( z Byzantské říše) : vzácné látky, koření vznik hradišť, nejvýznamnější Novgorod a Kyjev

4 Mapa Kyjevské Rusi od Karpat po Volhu od Baltu po Černé moře

5 Rurik --- RURIKOVCI Nejmocnější kmen Rusů (spory mezi kmeny) kolem 860 přichází Varjagové (Vikingové) první panovník Rurik  Rurikovci (spojení kmenů) dostavil Novgorod, obchodoval s Byzancí

6 OLEG – sjednotil stát: KYJEVSKÁ RUS Oleg – kolem 880 se zmocnil Kyjeva sjednotil a vytvořil stát Kyjevskou Rus

7 VLADIMIR - Přijetí křesťanství přijal křesťanství z Byzance – METODĚJOVI ŽÁCI --- staroslověnština → vznik pravoslaví (křesťanská víra)

8 Chrám sv. Sofie v Kyjevě, postavený v 10. st. JAROSLAVEM MOUDRÝM

9 Kultura ruské pověsti = byliny kronika – Pověst dávných let = Nestorův rukopis (z 11. st.) báseň – Slovo o pluku Igorově zákoník – Ruská pravda (1060) stavby nejen ze dřeva, ale i z kamene → byzantské vlivy (KOPULE, MOZAIKA, IKONY)

10 Zápis – KYJEVSKÁ RUS Východní Slované měli svá sídla v úrodných rovinách mezi řekami _______ a _________. Přes území Východních Slovanů vedly ________ _________.Po nich dopravovali obchodníci ze severu na jih ________, _____ a ______.a z jihu _________ a ________.V blízkosti těchto cest vznikala opevněná _________.Nejvýznamnější z těchto hradišť byly ________ a _________. Kolem roku 880 se novgorodský kníže ________ z rodu ____________ zmocnil i Kyjeva a celé území sjednotil. Tak vznikl stát, který dostal jméno _________ _____. Pevným a mocným státem byla Kyjevská Rus za knížete __________, který přijal _________ z _________ říše. Nejznámější církevní stavba byla postavena v Kyjevě Jaroslavem Moudrým a nazývá se chrám _____ ____________.Má _______ kopulí a je vevnitř zdobena _________ a krásnými ___________. Jméno dostala podle byzantské stavby: chrámu _______ ________ v Cařihradu. Kyjevská Rus má své pověsti o této době, které se nazývají ____________ (tj. příběhy o tom, co bylo, co se ________) Největším dílem byla kronika __________ dávných ________, kterou sepsal kyjevský mnich ___________. Významnou kulturní památkou je i ruský zákoník (soubor zákonů), který se nazývá _________ __________. Ve 12. století se kyjevská Rus rozpadla na jednotlivá knížectví.


Stáhnout ppt "Odpověz: ANO NE 1) věrozvěsti šíří víru 2) 863 přišli bratři Konstantin a Metoděj na Velkou Moravu 3) Velká Morava přijala křesťanství z Franské říše a."

Podobné prezentace


Reklamy Google