Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

PRVNÍ PŘEMYSLOVCI.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "PRVNÍ PŘEMYSLOVCI."— Transkript prezentace:

1 PRVNÍ PŘEMYSLOVCI

2 BOŘIVOJ První historicky doložený kníže. Bořivoj pochází z rodu Přemyslovců. Se svou ženou Ludmilou se nechal pokřtít arcibiskupem Metodějem na dvoře velkomoravského knížete Svatopluka. Nechal postavit první český kostel a založil Pražský hrad. S Ludmilou měl dva syny.

3 LUDMILA Kněžna Ludmila byla manželka knížete Bořivoje a spolu s ním také přijala křest na dvoře velkomoravského knížete Svatopluka. Od dětství vychovávala svého vnuka Václava, kterého naučila číst a psát. Vliv kněžny Ludmily na mladého Václava se ale velmi nelíbil Václavově matce, kněžna Drahomíře, která vládla zemi za Václavova zemřelého otce. A proto nechala Ludmilu zavraždit. Po své smrti byla stejně jako její vnuk prohlášena za svatou.

4 Sv. VÁCLAV Kníže Václav I., vnuk Bořivojův, vládl v letech Byl to velmi vzdělaný, cílevědomý a zbožný muž. Velmi podporoval šíření křesťanství. V roce 935 byl zákeřně zabit svým bratrem Boleslavem a jeho družinou. Krátce po své smrti byl prohlášen za svatého.

5 BOLESLAV I. Přemyslovský kníže Boleslav I. Byl bratrem svatého Václava, kterého nechal zavraždit. Byl skvělý válečník a brzy sjednotil skoro celé Čechy. Díky své tvrdé vládě a i způsobu, jakým se zmocnil trůnu, získal brzy přezdívku Ukrutný. Dal razit první české mince – stříbrné denáry.


Stáhnout ppt "PRVNÍ PŘEMYSLOVCI."

Podobné prezentace


Reklamy Google