Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Počátky českého státu 4.ročník

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Počátky českého státu 4.ročník"— Transkript prezentace:

1 Počátky českého státu 4.ročník
Základní škola Jakuba Jana Ryby Rožmitál pod Třemšínem Efektivní výuka pro rozvoj potenciálu žáka projekt v rámci Operačního programu VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST Počátky českého státu 4.ročník

2 V době, kdy se Velkomoravská říše rozpadá, obývalo území Čech několik kmenů. Začátkem 10. století se projevuje jako nejsilnější kmen Čechů s vládnoucím rodem Přemyslovců. Přemyslovci ovládali území při dolním toku řeky Vltavy. Sídlo knížete bylo na Levém Hradci, později v Praze.

3 První Přemyslovec, o kterém se dochovaly písemné zprávy, byl kníže Bořivoj. Spolu s manželkou Ludmilou přijal křest na Moravě a oba napomáhali šíření křesťanství. Za jeho vlády bylo knížecí sídlo umístěno na Pražský hrad.

4 Po Bořivojově smrti se stal knížetem jeho syn Spytihněv a později jeho bratr Vratislav I. Jeho manželkou byla Drahomíra. Když Vratislav zemřel byl starší syn Václav ještě dítě a o vládu se dělily dvě kněžny Drahomíra a Ludmila. Drahomíra se bála, že ztratí vliv na syna, proto dala Ludmilu zavraždit.

5 Svatý Václav – patron českého národa ( pověst Blaník)
Kníže Václav byl velmi vzdělaný, jeho babička Ludmila ho naučila číst a psát, mírumilovný a statečný. Jeho bratr Boleslav však chtěl vládnout a tak dal Václava zavraždit. Stalo se tak 28. září 935 ve Staré Boleslavi = státní svátek Svatý Václav – patron českého národa ( pověst Blaník)

6 Boleslav II. , zvaný pobožný Nechal vyvraždit Slavníkovce (2
Boleslav II. , zvaný pobožný Nechal vyvraždit Slavníkovce (2. nejsilnější rod v Čechách) Sjednotil rozpolcené území Čech Boleslav I. , zvaný ukrutný Připojil k Čechám Moravu a Slezsko Praha - stavby z kamene. Dal razit 1.české mince – stříbrné denáry

7 Oldřich – vzestup českého státu Založil Sázavský klášter Pověst – Oldřich a Božena
Břetislav – připojil Moravu Pověst – Břetislav a Jitka

8 Život prostých lidí Lidé žili hlavně v nížinách kolem řek. Chudáci v dřevěných chatrčích, bohatí v kamenných domech, panovníci a velmoži ve vznikajících hradech. Kolem hradů se tvořily první osady. Oblečení – jednobarevné látky z vlny a lnu. Jídlo se připravovalo z mouky, luštěnin, zeleniny a masa. Na hostinách se pilo pivo a víno. Sladilo se medem.

9 Sídla vzdělanosti Nositel vzdělanosti – církev (kněží a mniši byli jediný, kteří uměli číst a psát). Při kostelech a klášterech vznikaly školy. Písařské dílny - mniši ručně psali tehdejší knihy - brk namáčený do inkoustu a pergamen (získával se úpravou jehněčí kůže)

10 Románský sloh Tento styl přichází z Říma
Charakteristika: - tlusté zdi bez omítky postavené z kamene - malá okna s obloukem nebo sdružená okna - vnitřní prostory byly malé a tmavé Typická stavba rotundy – kostely kruhovitého tvaru baziliky – kostely obdélníkového tvaru

11 Některé románské stavby jsou uvnitř zdobeny freskami.
Freska je nástěnná malba zhotovená na vlhké omítce.

12 Kosmas, první český kronikář
Kosmas – kronikář za vlády Přemyslovců Kronika česká – psána latinsky Zachycuje dějiny od příchodu praotce Čecha až do roku 1125.

13 Počátky českého státu - vlastivěda 4. ročník ZŠ
Použitý software: držitel licence – ZŠ J. J. Ryby v Rožmitále p. Tř. Windows XP Professional PowerPoint Vlastivěda – M. Bloudková a kol. – SPN Vlastivěda – I. Stříbrná – Nová škola Vlastivěda – M. Hronek – Prodos Obrazy ze starších českých dějin – J.Harna a kol. - Alter Obrázky z internetu Autor: Mgr. Iva Hořejší ZŠ J. J. Ryby v Rožmitále p. Tř. (


Stáhnout ppt "Počátky českého státu 4.ročník"

Podobné prezentace


Reklamy Google