Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Stěhování národů a barbarské státy

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Stěhování národů a barbarské státy"— Transkript prezentace:

1 Stěhování národů a barbarské státy
NA TROSKÁCH ANTICKÉHO SVĚTA

2 STĚHOVÁNÍ NÁRODŮ ZAČALO !!!
Hunové Nomádi z Mongolska Skvělí jezdci r. 375 vpadli do východní Evropy, kde terorizovali germánské kmeny Germáni v masách táhli do Římského impéria, aby unikli Hunům Neúspěšně se pokusili napadnout Čínu v roce 370 a poté se obrátili na západ STĚHOVÁNÍ NÁRODŮ ZAČALO !!!

3                                                                                              

4 Ale koncem 4. století se celé národy začaly naráz hrnout do impéria
Až do r. 375 se germáni spokojovali s občasnými nájezdy do impéria Obsazovali území, a zakládali zde království s vlastními vladaři a zákony To způsobilo pád Západořímské říše

5 Konec západořímské říše
R. 476 byl poslední Západořímský císař Romulus Augustulus sesazen germánským náčelníkem Odoakarem a Západořímská říše zanikla R. 476 byl poslední Západořímský císař Romulus Augustulus sesazen ostrogótským náčelníkem Odoakarem a Západořímská říše zanikla R. 476 byl poslední Západořímský císař Romulus Augustulus sesazen ostrogótským náčelníkem Odoakarem a Západořímská říše zanikla: Jaký paradox: První i poslední vladař Říma se jmenoval Romulus! Romulus Augustus před Odoakarem

6 Pouta osobní loayality germánů
Žádná politická organizace Navzájem spojování osobními pouty Příbuzenství Panství Příbuzenství založeno na rodu Množství rodů se mohlo spojit v kmen Množství rodů se mohlo spojit v kmen: Spojoval je mýtus o společném hrdinném předku Úkolem byla vzájemná ochrana založená na krevní mstě. Úkolem byla vzájemná ochrana založená na krevní mstě

7 Panství Dobrovolný vztah mezi vůdcem a jeho družinou bojovníků
Vůdce mohl kohokoli vyzvat, aby šel s ním na nájezd. Ti, kteří souhlasili, mu přísahali věrnost a na oplátku dostali ochranu a podíl na kořisti (Vazalství opět přesahovalo hranice klanů)

8 Germánské jazyky

9 Některá z těchto království netrvala dlouho.
Četná barbarská království vznikla v bývalé Západořímské říši Další kmeny jako Lombarďané, Thuringové, Jutové a Frísové stále ještě putovali po Dánsku, Holandsku a Východní Evropě Anglové a Sasové Burgundi Frankové Byzantský císař Justinián vytlačil Ostrogóty z Itálie (555) a dobyl království Vandalů v Severní Africe Arabové vyvrátili království Vizigótů na Pyrenejském poloostrově (711) Další kmeny jako Lombarďané, Thuringové, Jutové a Frísové stále ještě putovali po Dánsku, Holandsku a Východní Evropě: Netřeba si psát Další kmeny jako Lombarďané, Thuringové, Jutové a Frísové stále ještě putovali po Dánsku, Holandsku a Východní Evropě Netřeba si psát Vizigóti Ostrogóti Vandalové Některá z těchto království netrvala dlouho.

10 DŮSLEDKY I Končí navždy politická jednota Evropy
Nahrazena množstvím menších soupeřících jednotek, které (v jiných hranicích) dominují Evropě až dodnes Do budoucna zůstává jednotná Evropa nesplněným snem .

11 Jak tato citace vypovídá o životě v Raném středověku?
“Kde je senát? Kde jsou lidé? Kosti jsou uvolněny , maso je snědeno, všechna pompéznost a důstojnost světa odešla. Všechny davy se vypařily...” Papež Řehoř Veliký Jak tato citace vypovídá o životě v Raném středověku?

12 DŮSLEDKY II Antická civilizace upadala již dlouho před stěhováním národů, (které úpadek urychlilo) Lidé byli vázáni ke svému povolání, města se vylidňovala, obchod upadal, populace klesala, nic nového v umění, korupce, nedbání občanských práv Hospodářský život barbaři přenesli na venkov Obchod upadal: Soběstačnost velkostatků a vesnic Hospodářský život barbaři přenesli na venkov: Kámen, typický pro antiku vystřídalo dřevo Většina řemesel upadala, ale některé germáni povznesli (dlouhé lehké meče z kvalitnější oceli)

13 DŮSLEDKY III NOVÝ SVĚT - STŘEDOVĚK
Antická civilizace se na konci Římského impéria vyčerpala Barbaři drželi klíče k budoucnosti Ačkoli násilní a primitivní, jejich kultura a smysl pro čest byly vitální Jejich instituce byly zárodkem pro pozdější rozvoj Když se barbarské instituce smísily s intelektuální vitalitou a morálkou křesťanství (a s adaptací některých římských institucí), výsledkem byl Jejich instituce byly zárodkem pro pozdější rozvoj: Např. vazalství bylo zárodkem pro středověký lenní systém, Kmeny zárodkem národních států. NOVÝ SVĚT - STŘEDOVĚK ©


Stáhnout ppt "Stěhování národů a barbarské státy"

Podobné prezentace


Reklamy Google