Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Téma: Vlastnosti blesku

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Téma: Vlastnosti blesku"— Transkript prezentace:

1 Téma: Vlastnosti blesku
Fyzika prezentace Téma: Vlastnosti blesku

2 Jak a proč blesky vznikají?
Co je to blesk? Jak blesk vzniká? Jaké má vlastnosti, elektrické napětí či proud? Blesk je obyčejný elektrický výboj mezi dvěma centry elektrického náboje s rozdílnými polaritami. Blesk (elektrický výboj) může vzniknout mezi centry kladných a elektrických nábojů v jednotlivém mraku, mezi jednotlivými mraky (tady mohou blesky dosáhnout extrémní délky až 50 km), mezi mrakem a povrchem země či vzácně mezi mrakem a stratosférou.

3 Co by jste měli vědět o bouřce
a) Na naší dosud modré planetě probíhá v každém okamžiku asi bouřek. Tj. 16 milionů bouřek ročně neboli 44 tisíc denně. b) Každou vteřinu do zemně udeří asi 100 blesků. c) Blesk během svého života o délce jedné tisíciny vteřiny zahřeje okolní vzduch až na 20 tisíc stupňů Celsiových. d) Kanálem o průměru 5 až dvacet centimetrů protékají proudy až 200 tisíc ampér při napětí jednoho milionu voltů. e) Vlastní blesk si to sviští jednou desetinou rychlosti světla. f)Bouřkový mrak o průměru 5 kilometrů obsahuje tun vody. g) Skrývá v sobě energii srovnatelnou s atomovými bombami svrženými americkým bratrem na Hirošimu a Nagasaki. h) Každou sekundu udeří z mraku do naší planety sto blesků. Fyzikové spočítali, že každý z nich vládne průměrně energii kolem 250kWh. Při naší domácí sazbě za elektřinu přijde každý téměř na tisícikorunu. Ročně šlehne do země kolem tri miliard blesku.

4 Dělení blesků podle tvaru
Podle charakteru a tvaru elektrického výboje rozlišujeme blesk čárový, kulový blesk, perlový blesk, blesk plošný, blesk rozvětvený a výjimečně blesk stuhový.

5 Čárové blesky Čárový blesk představuje dlouhý elektrický výboj bez postranních větví jako je tomu např. u rozvětveného blesku. Čárový blesk se nejčastěji vyskytuje mezi mrakem a zemským povrchem. Viditelná část kanálu blesku není rozvětvena. Čárový blesk bývá ale značně klikatý, neboť elektrický výboj si vybírá cestu nejmenšího elektrického odporu (dráhu s nejlepší elektrickou vodivostí).

6 Konec prezentace Vytvořil: Martin Rajchl Zdroje: wikipedia.org
treking.cz/ Prezentace online 6-a.eu


Stáhnout ppt "Téma: Vlastnosti blesku"

Podobné prezentace


Reklamy Google