Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Novinky k e-zdrojům (web knihovny, PEZ) Daniela Uhrová červenec 2010.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Novinky k e-zdrojům (web knihovny, PEZ) Daniela Uhrová červenec 2010."— Transkript prezentace:

1 Novinky k e-zdrojům (web knihovny, PEZ) Daniela Uhrová červenec 2010

2 2 Obsah web knihovny – novinky novinky v e-zdrojích: SAGE – nové uživatelské rozhraní PEZ – novinky obecně PEZ – novinky v nadstavbových nástrojích (Shibboleth, SFX, MetaLib)

3 3 Web knihovny – novinky nové knihy pro FSV můžete sledovat na našem webu, kde probíhá pravidelná aktualizace aktuality, novinky, zajímavosti z knihoven a z knihovnického života jsou Vám k dispozici kromě našeho webu též na Facebooku http://www.facebook.com/pages/Praha-Czech-Republic/Stredisko-vedeckych- informaci-FSV-Univerzity-Karlovy/259438459845

4 4 Novinky v e-zdrojích: SAGE – nové uživatelské rozhraní Více k novému uživatelskému rozhraní a jeho upgradu na http://online.sagepub.com/site/misc/whats- new.xhtml. http://online.sagepub.com/site/misc/whats- new.xhtml

5 5 Novinky v e-zdrojích: SAGE – nové uživatelské rozhraní V novém rozhraní zatím (platforma je ve vývoji) nejsou vidět předplacené kolekce pro FSV tak, jak jste byli zvyklí. Musíte vědět, o které jde. Jsou to Communication & Media Studies, Politics & International Relations a Sociology. Abyste se dostali k seznamu časopisů z jednotlivých kolekcí, postupujte takto:

6 6 Vyberte si možnost „browse journals by discipilne“, a to buď na horní liště nebo v okénku „New!“.

7 7 1.zaklikněte možnost „Browse Within SAGE Journals Available to Me“ 2.poté rozbalte (klikněte na křížek) hlavní kolekci „Social Science & Humanities“ 3.ze seznamu vyberte požadovanou subkolekci (pro FSV jsou k dispozici Communication & Media Studies, Politics & International Relations a Sociology) 4.zobrazí se Vám seznam časopisů 5.zvolte časopis…

8 8 PEZ – novinky obecně Kromě našeho knih. webu, ze kterého se pohodlně dostanete k fakultním e-zdrojům – http://knihovna.fsv.cuni.cz/Elektronicke- zdroje, můžete též využívat, jak již dobře víte, celouniverzitní portál, tzv. PEZ. Tenhttp://knihovna.fsv.cuni.cz/Elektronicke- zdroje v poslední době prošel změnami, se kterými bychom Vás rádi seznámili, aby i odtud byla Vaše cesta za e-dokumenty úspěšná.

9 9 PEZ – novinky obecně PEZ (http://pez.cuni.cz) nyní funguje podobně jako web 2.0 → PEZ 2.0, tedy především jako prostor pro sdílení obsahu, kterého je více a je lépe utříděn, také umožňuje lepší správuhttp://pez.cuni.cz propojení na Facebook a Twitter (odkazy přímo na PEZ)

10 10 PEZ – novinky obecně možnost sledování aktualit, novinek ze světa e-zdrojů a nadstavbových nástrojů jako je SFX, MetaLib, EZproxy nebo Shibboleth prostřednictvím Facebooku, Twitteru, RSS nebo e-mail zpravodaje (více k nadstavbovým nástrojům níže) výuková videa na YouTube, letáky a brožurky na Scribd

11 11 PEZ – novinky obecně nová grafika, nové logo tlačítko „TOP“ – pro rychlejší pohyb v dlouhých seznamech (v seznamu zdrojů vpravo dole) navigační lišta (vlevo nahoře) dále např. test rychlosti připojení (na hlavní stránce vpravo dole)

12 12 PEZ – novinky obecně možnost zobrazení volně dostupných zdrojů (v přehledu zdrojů) užitečné odkazy – především výukové materiály (v přehledu zdrojů)

13 13 Změny na PEZ přehled

14 14 PEZ – novinky v nadstavbových nástrojích Nově je v menu na PEZ link pro Shibboleth. Ten umožňuje autentizaci a jednotné přihlášení uživatelů v prostředí webu, s jeho využitím je možné se připojit k vybraným e-zdrojům z počítačů mimo univerzitní síť. Někdy je však pro správnou identifikaci uživatele potřebné zadat, z jaké instituce se uživatel hlásí, viz dále.

15 15

16 16 PEZ – novinky v nadstavbových nástrojích Něco navíc k EZproxy: Se službou Shibboleth souvisí EZproxy (řečeno jednoduše: EZproxy umožňuje to, že je Vám zdroj zpřístupněn – autentizace institucionální, Shibb. rozpozná, zda do zdroje máte přístup právě Vy – autentizace osobní), více na: http://ezproxy.cuni.cz/ONELOG-14.html. http://ezproxy.cuni.cz/ONELOG-14.html

17 17 PEZ – novinky v nadstavbových nástrojích Nově je na PEZ také menu pro SFX. Tato technologie (služba) umožňuje snadné propojení na plné texty e-zdrojů dostupných na UK; nyní ji podporují ProQuest, EBSCO, SpringerLink, ScienceDirect, Metalib, nástroje e- časopisů a např. i GoogleScholar.

18 18 PEZ – novinky v nadstavbových nástrojích Nově je též v menu PEZ odkaz na MetaLib. Ten umožňuje paralelní vyhledávání v databázích e-zdrojů od různých dodavatelů a dovoluje s vyhledanými záznamy dále pracovat (třídit je dle různých kritérií, ukládat do vlastní schránky apod.). Více dále.

19 19 PEZ – novinky v nadstavbových nástrojích Více k SFX: http://sfx.cuni.czhttp://sfx.cuni.cz Více k EZproxy: http://ezproxy.cuni.czhttp://ezproxy.cuni.cz Více k Shibboleth: http://pez.cuni.cz/ezdroje/vzdaleny_pristup /shibboleth.php?lang=cs http://pez.cuni.cz/ezdroje/vzdaleny_pristup /shibboleth.php?lang=cs Více k MetaLib: http://metalib.cuni.cz/napoveda/view?set_l anguage=cs http://metalib.cuni.cz/napoveda/view?set_l anguage=cs

20 20 PEZ – novinky v nadstavbových nástrojích Blíže k MetaLibu: Pokud chcete vyhledávat v několika databázích najednou, pak je zde právě MataLib.

21 21

22 22 PEZ – novinky v nadstavbových nástrojích Blíže k MetaLibu: V našem případě jsme chtěli vyhledat co nejvíce článků na téma (předmět) „film studies“ a poté si vybrat aktuální texty, tedy z r. 2010, s nejvyšší relevancí (shodou). Postup:

23 23 základní nápověda Nezapomeňte se přihlásit! Jen tak máte více oprávnění pro následnou práci s nalezenými záznamy. volba články x knihy (viditelná, jen pokud jste přihlášeni) Nejdůležitější je správně formulovat, omezit dotaz, použít vhodné operátory atd. V našem případě nezapomeňte zvolit nabídku „předmět“. Pokud se nabízí, vždy volte pokročilé vyhledávání.

24 24 Zkontrolujte, zda máte výsledky řazeny dle shody.

25 25 Zvolte požadovaný článek. Zvolte požadovaný rok.

26 26 Pokud kliknete na název článku, zobrazí se Vám bližší informace a především tlačítka pro plný text a SFX (pro další online služby). Můžete tak zkontrolovat správnost výběru. Všimněte si, že v resumé je zadané téma zvýrazněno (žlutě).

27 27 Pokud kliknete na tlačítko SFX, ukáže se Vám nabídka dtb, kde je Vám plný text k dispozici, a dále se Vám díky službě bX zobrazí související články; ty, které vyhledávali uživatelé se zájmem právě o tento text. I tyto články máte možnost vidět plnotextově (opět ikonka SFX…).

28 28 Bohatá nabídka, jak s vyhledaným textem článku dále pracovat.

29 29 Děkuji za pozornost. Mgr. Daniela Uhrová uhrova@fsv.cuni.cz


Stáhnout ppt "Novinky k e-zdrojům (web knihovny, PEZ) Daniela Uhrová červenec 2010."

Podobné prezentace


Reklamy Google