Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Výprava do minulosti II

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Výprava do minulosti II"— Transkript prezentace:

1 Výprava do minulosti II
O Bivojovi O Horymírovi

2 O Bivojovi Po Krokově smrti se Libuše stala kněžnou a vládla českému lidu. Na území Čechů se objevil obrovský kanec, který škodil lidem. Libuše hledala muže, který by kance ulovil a tím zbavil její lid nebezpečí. Kance nakonec ulovil silný Bivoj. Ulovil ho holýma rukama a živého kance přinesl na zádech ukázat kněžně Libuši. Do statečného Bivoje se zamilovala Libušina sestra Kazi. Kazi uměla léčit lidi a statečného Bivoje si vzala za muže.

3

4 O Bivojovi Co uměla Kazi? Jaký hrdinský čin udělal Bivoj?
Koho si Kazi vzala za manžela?

5 O Horymírovi a Šemíkovi
Kníže Křesomysl pocházel z rodu Přemyslovců. Za jeho vlády se těžilo velké množství zlata a stříbra. Lidé pracovali v dolech a neobdělávali pole. V zemi hrozil hlad. To se nelíbilo vladykovi Horymírovi. Se svými druhy vypálil několik dolů. Za tento čin ho Křesomysl odsoudil k trestu smrti.

6 Před popravou vyslovil Horymír své poslední přání
Před popravou vyslovil Horymír své poslední přání.Chtěl se ještě naposledy projet na svém věrném koni Šemíkovi. Když potřetí objížděl hradby Vyšehradu, kůň se najednou vzepjal a hradby přeskočil. Skočil rovnou do Vltavy, která tekla pod mohutnou vyšehradskou skálou. Kníže Křesomysl Horymírovi trest smrti prominul. Věrný Šemík se ale při skoku z Vyšehradu poranil a na následky zranění pak ve stáji tiše skonal.

7

8 O Horymírovi a Šemíkovi
Z jakého rodu pocházel kníže Křesomysl? Co se za jeho vlády těžilo v okolí Prahy? Proč odsoudil kníže Křesomysl Horymíra? Jaký trest Horymír dostal? Jaké měl Horymír poslední přání? Jak Horymír z Vyšehradu unikl? Co se stalo s Šemíkem?


Stáhnout ppt "Výprava do minulosti II"

Podobné prezentace


Reklamy Google