Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Jana Milotová, Obchodní akademie a Střední odborná škola logistická, Opava, příspěvková.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Jana Milotová, Obchodní akademie a Střední odborná škola logistická, Opava, příspěvková."— Transkript prezentace:

1 Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Jana Milotová, Obchodní akademie a Střední odborná škola logistická, Opava, příspěvková organizace. Materiál byl vytvořen v rámci projektu OP VK 1.5 – EU peníze středním školám, registrační číslo CZ.1.07/1.5.00/34.0809. 30. březen 2013VY_32_INOVACE_140215_Pracovni_pravo_DUM Pracovní právo

2  Upravuje vztahy mezi zaměstnanci a zaměstnavateli, podmínky vzniku, trvání a zániku pracovního poměru.  Je zakotveno v zákoníku práce.

3 Pracovní poměr  Právní vztah mezi zaměstnancem a zaměstnavatelem, kdy je zaměstnanec povinen vykonávat osobně práci v souladu s pokyny zaměstnavatele a právními předpisy.  Pracovněprávní vztah má 2 účastníky: a)Zaměstnavatel b)Zaměstnanec

4 Vznik a změna pracovního poměru  Pracovní poměr vzniká dnem, který byl sjednán v pracovní smlouvě jako den nástupu do práce.  Předtím musí být zaměstnanec seznámen se všemi právy a povinnostmi, které z ní vyplývají, a s pracovními a mzdovými podmínkami.

5 Pracovní smlouva:  jméno, název a sídlo zaměstnavatele  druh práce  místo výkonu práce  den nástupu do práce  délku dovolené na zotavenou  údaje o zkušební a výpovědní lhůtě  mzdu, termín a způsob výplaty mzdy  délku týdenní pracovní doby a její rozvržení  podpis zaměstnance a zaměstnavatele

6  Pracovní poměr na dobu určitou - v pracovní smlouvě je výslovně určena doba trvání pracovního poměru, např. 1 rok.  Pracovní poměr na dobu neurčitou – doba trvání pracovního poměru určena není.  Zkušební doba – obvykle tříměsíční, během ní mohou obě strany rozvázat pracovní poměr zrušením bez udání důvodu.

7 Zánik pracovního poměru  Pracovní poměr skončí událostí (uplynutím doby, na kterou byl sjednán, skončením prací, úmrtím) nebo může být rozvázán: a)Dohodou b)Výpovědí c)Okamžitým zrušením d)Zrušením ve zkušební době

8 Práva a povinnosti zaměstnavatelů  Přidělovat zaměstnanci práci podle pracovní smlouvy.  Platit mu za vykonanou práci mzdu.  Vytvářet podmínky pro plnění pracovních úkolů.  Dodržovat všechny pracovní podmínky.

9 Práva a povinnosti zaměstnanců  Zaměstnanci náleží za vykonanou práci mzda, jež nesmí být nižší než minimální mzda.  Ze mzdy se vždy automaticky sráží: záloha na daň z příjmů, pojistné na sociální zabezpečení, pojistné veřejného zdravotního pojištění a příspěvek na státní politiku zaměstnanosti.

10 Povinnosti zaměstnance:  Konat osobně práci podle pracovní smlouvy ve stanovené pracovní době.  Dodržovat pracovní kázeň a právní předpisy.  Pracovat svědomitě a řádně podle svých sil, znalostí a schopností.  Spolupracovat s ostatními zaměstnanci.

11 Další pojmy:  Pracovní doba  Zvláštní pracovní podmínky pro ženy a mladistvé  Mateřská dovolená

12 Vytvořeno v programu MS PowerPoint 2010.


Stáhnout ppt "Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Jana Milotová, Obchodní akademie a Střední odborná škola logistická, Opava, příspěvková."

Podobné prezentace


Reklamy Google